Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-12 15:55:00

Kiszállnak Macronék von der Leyen mögül? – Megszólalt a Momentum képviselője

Az RE konkrétumokat, és meggyőző érveket vár az Európai Tanács elnökjelöltjétől.

Mint ismert, az Európai Tanács von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének, amennyiben az Európai Parlament jóváhagyja, a német védelmi miniszter lehet az első nő az EB élén. Az Európai Parlament liberális frakciójának (RE) képviselőivel szerdán találkozott az elnökjelölt, azonban a frakció tagjai továbbra is azt kérik: von der Leyen köteleződjön el egy jogállamiságot védő mechanizmus mellett. Öt pontban foglalták össze főbb elvárásaikat: ebből az egyik a jogállamiságot védő mechanizmus létrehozása, az európai demokrácia állapotának felmérésére szolgáló intézmény, elvárják a világos elköteleződést a klímavédelem iránt, emellett szeretnék, ha a Bizottság munkáját átláthatóbbá és hatékonyabbá tennék, valamint egyértelmű elköteleződést várnak a valódi európai digitális gazdaság megvalósítása mellett.

Cseh Katalin az atv.hu-nak arról beszélt, a mechanizmusnak tartalmaznia kell egy szankciórendszert is a jogsértések kezelésére.

Garanciákat várnak az új bizottságtól arra, hogyan lehet szankcionálni azokat a kormányokat, akik szembemennek az alapértékekkel. „Nem csak szép szavakat, tetteket várunk” – fogalmazott.

A Momentum EP-képviselője elmondta, hogy a frakciójuk arra kíváncsi, von der Leyen milyen konkrét dolgokat kínál, meggyőző érveket és szándékokat szeretnének hallani. Hozzátette: az elnökjelölttel való találkozáson kiderült számukra, hogy alapvetően sok dologban egyetértenek.
Az RE jelenleg még nem döntötte el, hogy megszavazza-e von der Leyen jelölését, várják, hogy a német védelmi miniszter meggyőzze őket. A szavazás jövő hét kedden lesz, addig várnak von der Leyen válaszára.

atv.hu

/A főoldali kép forrása: Facebook/

További belföldi híreink