Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-12 18:54:00

Hableány-tragédia: A sétahajó kapitányának lányát nagyon megviselték a történtek

Hagyományos hajós temetéssel, katonai tiszteletadással, egyházi és polgári megemlékezéssel búcsúztak a május 29-i dunai hajókatasztrófa magyar áldozataitól. A Hableány matrózának urnáját a Dunában helyezték el, az elhunyt kapitány földi maradványait azonban a család később helyezi örök nyugalomra. A szertartáson megemlékeztek a tragédia dél-koreai áldozatairól is.

Hajós temetéssel búcsúztak a Hableány magyar áldozataitól

 

Pontban 11 órakor indult el a Hableány magyar áldozatait utolsó útjukra kísérő, 15 hajóból álló kötelék az Árpád híd irányába - innen ugyanis északra, az Északi Összekötő híd közelében helyezték a Dunában örök nyugalomra a Hableány tragikusan elhunyt matrózának, P. Jánosnak a földi maradványait.

A Halászbástya hajón öt harangütés után egy díszegyenruhás matróz helyezte a habokba a hamvakat tartalmazó papírurnát, és a helyét jelző koszorút, majd a katonai tiszteletadást követően a hozzátartozók, kollégák és barátok is búcsút vettek egy-egy szál virággal a magyar hajósoktól.

A magyar áldozatokat saját halottjának tekintő Panoráma Deck – a Habeleány tulajdonosának - szóvivője azt mondta: a szertartás talán segíthet abban, hogy mindenki lezárhassa magában a tragédiát.

"Ahogy a latin mondás is mondja: Navigare necesse est – hajózni márpedig muszáj, mindenkinek tovább kell indulnia, és a hivatását innentől folytatnia kell. Azt reméljük ettől a szertartástól, hogy kellő feloldozást ad, és tudjuk majd folytatni mindannyian"

- fogalmazott Tóth Mihály.

A magyar hajósok búcsúztatása után a 15 hajóból álló kötelék visszaindult a Margit híd irányába, hogy méltó módon emlékezzenek meg a hajókatasztrófa dél-koreai áldozatairól is. A Hableány utasainak emlékére egy koszorút bocsátottak vízre – épp azon a helyen, ahol május 29-én a sétahajó – a Vikinggel történt ütközés után – percek alatt rántotta mélybe magával az áldozatokat.  

A Margit hídról pedig a civilek búcsúztak a katasztrófa áldozatairól, a szervezők kérésének megfelelően úgy, hogy virágszirmokat szórtak a folyóba.

Az utolsó áldozatok között megtalált magyar kapitány lánya képtelen volt nyilatkozni, ügyvédje szerint nagyon megviselték a történtek. Gulyás Krisztián azt mondta,

"lehetett látni, hogy nagyon-nagyon sokszor elérzékenyül. Én úgy gondolom, hogy ez egy teljesen normális emberi hozzáállás. Én magam is, nekem is kellett küszöködnöm azzal, hogy tudjam tartani magam. Úgyhogy mondom, itt egy olyan embernek a búcsúztatóján voltam, akivel nem sikerült éltében beszélni."

A május 29-én történt Dunai hajókatasztrófát csupán heten élték túl, 28 ember - a két magyar hajós, és 26 dél-koreai utas pedig a folyóban lelte halálát. Az áldozatok közül egy dél-koreai utas holttestét továbbra is keresik a hatóságok a Duna 200 kilométeres szakaszán.

atv.hu

További belföldi híreink