Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-11 14:49:00

Von der Leyen női kvótáról szóló terve képbe hozhatja Győri Enikőt

A Politico nénány hete egy 10-es skálán csak 4-st adott arra, hogy a Győri Enikő befuthat uniós biztosnak, ha Trócsányi Lászlót nem szavaznák meg Brüsszelben. Ursula von der Leyen váratlan nyilatkozata az uniós biztosok közötti fele-fele férfi-nő arányról azonban felerősíti Győri Enikő esélyeit.

Von der Leyen női kvótáról szóló terve képbe hozhatja Győri Enikőt

Már többször beszámoltunk róla, hogyha Orbán Viktor miniszterelnök uniós biztos-jelöltje, Trocsányi László nem kapna bizalmat Brüsszelben, van b-terv: a “tartalékos” jelölt Deutsch Tamás. Korábban Brüsszelben egyre többen beszélek arról is, hogy - a női kvóta miatt - Járóka Lívia is esélyes lehet, de a fideszes roma EP-képviselőt a héten néppárti színekben az Európai Parlament alelnökének választották.

Tegnap viszont a hvg.hu megírta, hogy Ursula von der Leyen, akit az Európai Bizottság elnökének jelöltek Juncker után, az európai liberálisok frakciójában ismertette bizottsági elnöki elképzeléseit, és ezek között szerepelt az is: olyan Európai Bizottságot szeretne, ahol a biztosok között fele-fele a nők és férfiak aránya. Ezért von der Leyen arra kér minden EU- tagállamot majd, hogy két jelöltet nevezzen meg az új Európai Bizottságba, egy nőt és egy férfit.

Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktornak a már decemberben megnevezett hivatalos biztos-jelölt Trócsányi László mellé egy nőt is találnia kellene. S noha az atv.hunak többször is megerősítették, hogy Deutsch Tamás lenne a “tartalékos”, Orbán Viktor miniszterelnöknek - ha tiszteletben tartja von der Leyen elvárását -, egy nőt is meg kell  majd neveznie.

Győri Enikőről, arról, hogy mennyi esélye lehet egy uniós biztosi posztra, a Politico írt hetekkel ezelőtt, de a volt madridi nagykövetnek, aki most ismét EP-képviselő lett egy 10-es skálán mindössze 4 pontot adtak, azaz ötven százaléknál is kevesebb esélyt jósoltak arra, hogy az új európai bizottság biztosa lesz.

Összehasonlításképpen: a Politico összeállításában Katarina Barley német szociáldemokrata igazságügyminiszter esélyeit 10-ből 7-re prognosztizálták, hogy uniós biztos lesz, a cseh biztos Vera Jourová esélyeit az ismétlésre 10-ből 9-re, Beata Szydlo volt lengyel miniszterelnökét pedig a 10-es skálán 8-asra.

Győri Enikő júniusi nyilatkozata: “légből kapott felvetés”

A Magyar Hangnak arról, hogy Trócsányi László helyett esetleg ő lesz Magyarország uniós biztos jelöltje, mint b-terv, Győri Enikő júniusban azt nyilatkozta: „Magyarországnak kiváló biztosjelöltje van, akit mind emberileg, mind szakmai szempontból maximálisan alkalmasnak tartok. Semmi értelmét nem látom, hogy egyes külföldi sajtótermékek légből kapott felvetéseire reagáljak. Azon vagyok, hogy megválasztott európai parlamenti képviselőként segítsem Trócsányi László biztosi kinevezését.”

Tegnapi váratlan nyilatkozatával azonban Ursula von der Leyen - akinek a megválasztásáról jövő héten szavaz az Európai Parlament, ám támogatottsága még a kiválasztásáról döntő alkuban részt vevő frakciók körében sem egyértelmű - lényegében új helyzetet teremtett. Így forrásaink nem zárják ki, hogy ha női jelölttel kell előállni, az Győri Enikő lehet.

Ajánlom

További belföldi híreink