Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-12 05:45:00

Töretlen fideszes támogatottság itthon, blokkolás az EP-ben

Deutsch Tamást és Gál Kingát megszavazták alelnöknek, három Fideszes képviselő kinevezését azonban blokkolták a baloldali, liberális és zöldpárti képviselők az Európai Parlamentben. Ezt azzal magyarázták, hogy a Fidesz EU-ellenes propagandát folytat, és aláássa az Európai Unió közös értékeit. A kormánypárt szerint ezzel felrúgták azt az alapelvet, miszerint a bizottságoknak a parlamenti erőviszonyokat kell tükrözniük.

Blokkolták a Fidesz képviselők kinevezését az Európai Parlamentben

 

A Fidesz a várakozásoknak megfelelően nagyarányú győzelmet aratott, meglepetést tartogatott azonban az eredmény az ellenzéki oldalon. Az akkor megfigyelhető tendencia úgy tűnik, tovább folytatódik.

A Fidesz népszerűsége tavaszhoz képest szinte változatlan maradt. Míg akkor 41, most 40%-os támogatottságot mért a nagyobbik kormánypártnak a Medián a teljes népesség körében. Eközben a DK támogatottsága 7-ről 11%-ra emelkedett. Az MSZP és a Jobbik 2 százalékpontot veszített, jelenleg mindkét párt 6-6%-on áll. Nyomukban van a Momentum, ami 4-ről 5%-ra emelkedett, miközben az LMP az 5-ről 3 %-ra mérséklődött.

A kutatás szerint tehát csak a DK és Momentum támogatottsága növekedett a választást követően.

„Egy nagyon sikeres és egyértelműen ellenzéki EP választási kampányt folytattak, azóta nem történt olyan, ami lényegesen változtatott volna ezen” – magyarázta az eredményt Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója.

Az új Európai Parlament már megalakult. Deutsch Tamást megválasztották az EP költségvetési ellenőrző szakbizottság alelnökének, Gál Kinga pedig megkapta a többséget a biztonságpolitikai bizottságban, Bocskor Andrea, Hidvéghi Balázs és Trócsányi László alelnökségéről azonban elhalasztották a szavazást, hogy elkerüljék a velük kapcsolatos vitát.

A liberális és a szociáldemokrata frakció ugyanis nem szavazta meg a magyar és a lengyel kormánypárt, a Fidesz–KDNP és a lengyel Jog és Igazságosság jelöltjeit szakbizottsági alelnököknek. A három fideszes jelölt sorsa hamarosan eldől, ugyanis július végén szavaznak újra róluk az érintett bizottságokban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink