Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-12 05:10:00

Még egy napig nem nyúlnak a Újpest-Rákospalota állomáson talált bombához

Csak hétvégén hatástalanítják azt a II. világháborús robbanótestet, amelyet Újpest-Rákospalota vasútállomásának építési területén találtak. A hatástalanítás idején várhatóan jelentősen korlátozni fogják a vonatközlekedést a Budapest-Vác vonalon, de a lezárások két villamosvonalat is érintenek és 700 embernek kell majd elhagynia az otthonát.

Szombaton hatástalanítják a pályaudvaron talált bombát

 

Szinte ötpercenként haladnak át a vonatok Rákospalota-Újpest vasútállomáson. Alig néhány méterre attól a II. világháborús robbanótesttől, amelyet szerdán találtak meg a felújítás alatt álló pályaudvaron, és amely most egy fehér lepedővel letakarva, szalaggal körbehatárolva vár a sorsára.

A száz kilós, szovjet rombológránátot egészen pontosan az ötödik vágány alatt találták meg a pályaudvaron. Valószínűleg 1944-ben, a bombázáskor kerülhetett oda, és azóta számtalan vonat elhaladt fölötte. A dolgozók egyébként azt mondták: isteni csodának tartják, hogy eddig semmi probléma nem történt, viszont most nem tartják megnyugtatónak, hogy még egy napig a bomba mérsékelten kellemes társasága mellett kell dolgozniuk.

A robbanótestet ugyanis szombaton délelőtt, 9 és 13 óra között fogják majd a tűzszerészek hatástalanítani, majd elszállítani a helyszínről. Addig a felújítási munkák zavartalanul folytatódnak, és a vasúti közlekedés is a megszokott módon működik – egészen a hatósági zárás kezdetéig.

A hatástalanítás idején azonban várhatóan jelentősen korlátozza majd a MÁV a vonatközlekedést a Budapest–Vác–Szob, és a Budapest–Veresegyház–Vác vonalakon.

A vasúttársaság szerint a buszos vonatpótlás előkészítése folyamatban van, a részletekről a pontos intézkedési terv elkészülte után ad majd tájékoztatást a MÁV a honlapján és a közösségi oldalán.

A vasútállomás szomszédságában lévő házakból ideiglenesen kiköltöztetik majd a lakókat: ez a Fővárosi Kormányhivatal szerint a IV. és XV. kerületekben összesen mintegy 700 embert érint. Erről a rendőrség értesíti majd az érintetteket, illetve a postaládákba tájékoztatókat dobnak be.

A hatósági zárás előre láthatóan a vasútállomás közvetlen környezetét érinti majd, ez alatt az idő alatt egy körülbelül 200 méteres körön belül senki nem tartózkodhat majd a hatástalanítást végző tűzszerészeken kívül. A zárás miatt várhatóan korlátozzák majd a 12-es és 14-es villamosok közlekedését is, erről a BKK szintén később ad tájékoztatást.

atv.hu

További belföldi híreink