Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-11 21:59:00

Magyarok is megsérültek a tegnap esti pusztító viharban Görögországban

Hárman jelezték az athéni nagykövetségen, hogy zúzódásaik és horzsolásaik vannak. A Halkidiki-félszigeten 100 kilométer per órás széllel és jégesővel csapott le a vihar. Sikerült elérnünk kinti magyarokat: azt mondják, minden előzmény nélkül, pillanatok alatt érkezett a vihar. A tengerpart reggel olyan volt mint egy háborús övezet.

Pusztító vihar tombolt egy görög üdülőparadicsomban

 

Szerdán este fél tíz körül csapott le a vihar a Halkidiki-félszigetre. 20 percen keresztül szakadt az eső és a jég és 100 kilométer per órás szél fújt. A vihar autókat borított fel, fákat csavart ki, tetőket szaggatott le.

„Mindenki úgy gondolta, hogy lesz szél, lesz vihar, de senki sem gondolta, hogy ennyi idő alatt ilyen gyorsan ekkora károk jöhetnek létre„ – mesélte Halics Attila, a Sarti kalózhajó kapitánya.

Halics Attila 24 éve dolgozik Sartin, 12 éve saját vállalkozását vezeti. Az ATV Híradó kérésére videó üzenetben mesélte el a történteket. Azt mondja ilyen viharral még nem találkozott.

„Most próbálják helyreállítani a környéket, már azokat a fákat is helyre tudták hozni amik kidőltek, magyarul felvágták őket…a tengerpart környéke úgy néz ki mint egy háborús övezet„ - mesélte Attila. 

A térségben több tízezer turista nyaral jelenleg, köztük 8-9 száz magyar. Hivatalosan 6 külföldi állampolgár halálát erősítették meg. Egy cseh házaspárt a lakókocsijával együtt ragadott el a szél, egy orosz férfira és fiára rádőlt egy fa, egy román nőt és gyerekét pedig egy leszakadó tető nyomott agyon.

Magyar áldozatokról nem tud a külügyminisztérium. Három magyar turista kisebb zúzódásokat és horzsolásokat szerzett, de kórházi vagy orvosi ellátásra nem volt szükségük. Magyarország Athéni Nagykövetségével eddig összesen 15-en vették fel a kapcsolatot.

Sartin és környékén délutánra helyreállt a telefon és az internet szolgáltatás, áram és víz viszont egyelőre nincs. Problémát okoz a fürdők és a mellékhelyiségek használata. Sokan a kaotikus állapotok miatt összepakoltak és hazaindultak. A Halkidiki-félszigeten a következő napokban is marad a szeles viharos idő. Az előrejelzések szerint hasonló ítéletidő is lehet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink