Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-11 12:32:00

Félmilliós humánerő-tartalék van itthon

Dávid Ferenc szerint nem jellemző, hogy egy stabil munkahelyet idénymunkáért elhagyjanak az emberek – mindezt egy korábbi cikkre hivatkozva nyilatkozta az ATV Start című műsorban. A VOSZ volt főtitkára szerint bár az országos munkaerőhiány nyár végére is megmarad, a szezonbeli nehézségeket kezelik a vállalkozók. Megemlítette azt is, hogy a piaci szféra számára még mindig félmillió ember van tartalékban Magyarországon.

Félmilliós humánerő-tartalék van itthon

A Magyar Nemzet pár napja arról számolt be, hogy a kereskedelemben dolgozókat a nyári szezonális munkalehetőségek is elcsábítják a boltokból, mert például turisztikai állásokban több pénzt kereshetnek és több a szabadidejük. Ezzel kapcsolatban Dávid Ferenc azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy a szezon hosszú évek óta azzal kezdődik, hogy a kereskedelemben, a vendéglátásban munkaerőhiány mutatkozik. A helyzet persze feszített, hogy színvonalasan bonyolíthassák le a nyári szezont, de szerinte nincs kétség, hogy a vállalkozók megoldják a kellő munkaerőt. Ezt részben diákmunkával, részben pedig úgy érhetik el, ha a „zsebükbe nyúlnak”.

Bár több cikk is részletezte korábban, hogy az idénymunka mennyit fizet, a VOSZ volt főtitkára ugyanakkor emlékeztet: ezt még egyetlen érintett sem erősítette meg. Azt sem lehet tudni – folytatta –, hogy mennyi ebből „a zseb”, mennyit lehet borravalóval megkeresni, majd kiemelte: hogy mit ígérnek, és mit fizetnek, az két különböző dolog. Dávid Ferenc szerint egy stabil munkahelyet nem jellemző, hogy egy bizonytalan idénymunkáért felrúgjanak az emberek, ahol egyébként szintén éves szinten emelkednek a bérek.

Nehezebb a kiskereskedelemben

A VOSZ főtitkára szerint a kiskereskedelmet meg kell különböztetni az oktatástól, egészségügytől vagy éppen a rendőrségtől, utóbbiak ugyanis a költségvetési szférához tartoznak. Az állam költségvetése pedig a beérkező járulékoknak, illetékeknek, adóknak köszönhetően stabil állapotban van, ezáltal ezeken a területeken van esély arra is, hogy valamilyen életpályát vázoljanak fel. Ezzel szemben a kiskereskedelemben, vagyis a piaci szférában ilyen nincs, ezért a helyzet ott picit nehezebb. Ugyanakkor emlékeztetett: Magyarországon még mindig van nagyjából félmillió ember, aki nincs jelen a versenypiacon, ők jellemzően a közfoglalkoztatottakból, munkanélküli segélyt igénylőkből és a mindenféle biztosítást nélkülözők csoportjából tevődik össze. Mennyiségileg tehát adott szerinte az a létszám, amivel az emberhiányt fel lehetne tölteni, a kormány feladata pedig az, hogy a hiányágazatokba terelje ezeket a csoportokat.

Dávid Ferenc azt is elmondta, hogy hosszabb távon a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása sem oldja meg a munkaerőpiaci helyzetet. Mint mondta, úgy tűnik, hogy felfutása van a dolognak és több tízezer nyugdíjas tér vissza. Jellemzően a kereskedelembe és vendéglátásba térnek vissza rugalmas foglalkoztatásban.

Korábban egyébként mi is beszámoltunk róla, hogy bár a vendéglátásban dolgozó szakemberek szerint is túl van az ágazat a mélyponton, még mindig több tízezren hiányozhatnak a hazai turizmusból.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink