Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-10 06:43:00

Így szavaznak a magyar EP-képviselők Merkel emberéről

Továbbra is bizonytalan, hogy a magyar EP-képviselők vajon megszavazzák-e Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. A személyével a legtöbben kiegyeznének, megválasztásának módját azonban elítélik.

Így szavaznak a magyar EP-képviselők Merkel emberéről

„Megbuktatott” csúcsjelöltek és az EU-ra tényleges befolyást gyakorló politikai elit füstös szobákban megkötött paktumai – egyebek mellett ezeknek köszönheti Ursula von der Leyen azt, hogy az Európai Tanács végül őt jelölte a Bizottság élére. Az első „kört” tehát sikerrel vette a német védelmi miniszter, de hogy a „folytatásban” visszavághat-e az Európai Parlament a leszavazásával, az még kérdés.

Ursula von der Leyen személyét a képviselők nagyobb része elfogadhatónak tartja, de azokat a paktumok, amelyeken keresztül odatolták a Parlament elé, sokan sérelmezik. Ezzel ugyanis – a kritikus hangok szerint – megcsúfolták a demokráciát, és a csúcsjelölti rendszert. Korábbi elemzésünkben már mi is kiemeltük, hogy a német miniszter Merkel legrégebben szolgáló minisztere, akihez bár rengeteg botrány kapcsolódik, mindvégig a német kancellár bizalmasa maradt. 

A Parlament előreláthatólag július 16-án szavaz Ursula von der Leyen támogatásáról. Az európai pártcsaládok, csakúgy, mint a magyar ellenzéki pártok EP-képviselői, megosztottak. Bár a DK üdvözölte a német miniszter jelöltségét, még nem döntöttek arról, hogy támogatják-e őt jövő héten, a végső döntést ugyanis a párt elnöksége hozza meg. A DK képviselői pedig ehhez tartják magukat. Rónai Sándor az atv.hu-nak elmondta:

igaz, hogy amit Ursula von der Leyen mond, az nem sokban különbözik attól, amit a DK képvisel, az Európai Tanács Parlamentre való befolyása azonban olyan kérdéseket vet fel, amelyek még mérlegelésre szorulnak. 

Ara-Kovács Attila párttársa is hasonló véleményen volt. Mint mondta, meglehetősen nagy a konszenzus, hogy a jelölttel nincsenek nagy problémák, az eljárással ugyanakkor annál inkább, mert az ellentétes szerinte azzal, amit a választáskor meghirdettek. Abban ugyanakkor mindketten biztosak: ha olyan helyzet alakulna ki, hogy a pártjuk és az európai pártcsaládjuk érdekei eltérnek, ők akkor is a DK álláspontja mellett foglalnak állást.

A Momentum szintén pozitívan fogadta Ursula von der Leyen jelölését. A párt elnöke, Fekete-Győr András úgy nyilatkozott, hogy „olyan vezetés kell, aki komolyan veszi az európai álmot, aki komolyan veszi azt, hogy legyenek közös ügyeink, legyen közös határvédelmünk, legyen közös valutánk, legyen közös energiapolitikánk”. A helyzet azonban itt is bonyolultabb: bár von der Leyen személye a Momentumnak is szimpatikus, jelölési módja közel sem az, amit Dontáh Anna a közösségi médiában, majd a hétfői Egyenes beszédben jelzett is.

Az atv.hu-nak a frissen Parlamentbe kerülő képviselő azt mondta:

addig, ameddig nem találkoznak és teszi fel neki a kérdéseit, addig biztosan nem változik a véleménye. 

Donáth elmondta azt is, megvitatják a kérdéseket Cseh Katalinnal a szavazások előtt, de nincs olyan megkötés, hogy kötelezően együtt kell szavazniuk egy-egy kérdésben. Hozzátette azt is, hogy vitás pont sem merült még fel közöttük. Az EP-képviselő kiemelte: örül neki, hogy nincs frakciófegyelem a pártcsaládjában és csak azokhoz az értékekhez szeretne hű lenni, amelyeket akkor vallott, amikor megválasztották.

Gyöngyösi Márton, aki a Jobbikból jutott be az EP-be, nem csak a megválasztás módját, de a jelölt személyét is alkalmatlannak tartja. Az atv.hu-nak közölte: "Ursula von der Leyent elsősorban nem a szövetségi kormányban nyújtott gyenge teljesítményéért és a nevét körüllengő kellemetlen ügyek miatt tartom alkalmatlannak a poszt betöltésére, hanem az anti-demokratikus kiválasztásának módja miatt. Több száz millió uniós állampolgár nyilvánított véleményt május végén egy olyan választáson, amelyben a csúcsjelöltek programjairól nyílvános vita zajlott. A zárt ajtók mögötti döntéshozatal és kiválasztás visszalépés abba az időszakba, amikor joggal kritizálták az EU-t az átláthatatlan és mutyi-gyanús döntései miatt"- magyarázta Gyöngyösi, aki szerint ez nem teszi vonzóbbá az uniós intézményeket a választópolgárok szemében "és kizárólag az olyan populistákat erősíti, mint Orbán és nyugat-európai szövetségesei". 

Ebből már sejthető, hogy Gyöngyösi Márton nem fogja megszavazni von der Leyent a Bizottság élére. A jobbikos politikus hozzátette: a csúcsjelölti rendszer szerinte nem tökéletes, de egy határozott lépés volt a megfelelő irányba, a választás pedig ki is jelölte Juncker utódját. "Weber nem a tökéletes jelölt erre a posztra, de a csúcsjelöltek közül őt tartom a legalkalmasabbnak a bizottság élére"- vélekedett.

Ujhelyi István egészen biztosan nemmel szavaz von der Leyen jelölésére, ő ezt már egyértelművé tette a hétfői Egyenes beszédben, ahol elmondta: vállalhatatlan alkufolyamat során került a német politikus a jelölti pozícióba. Az MSZP EP-képviselője szerint a tanács tagjai úgy tesznek, mintha az EU pusztán a kormányfők uniója lenne. Az MSZP politikusa mellett egyedül a Fidesz álláspontja ismert még: a kormánypárt bizalmat előlegez a német politikusnak, akit Orbán Viktor is méltatott jelölésekor.

További belföldi híreink