Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-10 18:08:00

Fagyállóval mérgezik a kutyákat és a macskákat Szentendrén

Fagyállóval átitatott falatokkal mérgezik a kutyákat és a macskákat Szentendrén. Tucatnyi állat került orvoshoz az elmúlt hetekben, több el is pusztult. Ennek ellenére feljelentést még senki sem tett a rendőrségen. A fagyálló az idegrendszert és vesét támadja, borzalmas kínokat okozva az állatnak.

Az elmúlt hetekben tucatnyi házi kedvencet vittek állatorvoshoz Szentendrén, mérgezéses tünetekkel. Valaki, vagy valakik azzal szórakoznak, hogy fagyállóval kezelt eleséget szórnak ki a városban. Egy Facebook bejegyzés szerint többfelé tapasztaltak megbetegedéseket.

„Ez egy kegyetlen módja, és nem az, hogy 5 perc alatt elpusztul a kutya, ez egy iszonyat kegyetlen dolog, amit el lehet képzelni”

– mondta egy helyi nő.

Az egyik állatorvosi rendelőben sikerült beszélnünk az orvossal. Benedek Bianka elmondta, hogy csak náluk, egy héten belül, két esetben bizonyosodott be a fagyálló mérgezés. „Sajnos mindkét eset eutanáziával végződött, mert a méregfelvételtől számított 8-12 órán túl hozták mind a két állatot, sajnos már nem sikerült őket megmenteni, az intenzív kezelés ellenére” – nyilatkozta Híradónknak az állatorvos.

Nyilatkozni nem akart, de találkoztunk egy gazdával, akinek a kutyája hétfőn hajnalban lett rosszul. Folyamatosan nyüszített, nagy fájdalmai voltak. A kutya vizeletében ki tudták mutatni a fagyállóra jellemző anyagmaradékokat. A Golden retriever már jobban van.

A fagyálló rövid időn belül idegrendszeri és vesekárosodást okoz. Előtte azonban még feltűnő tüneteket produkál.

„Ez egy ittas állapothoz hasonló tünetegyüttes, amit láthatunk az állaton. Ez lehet elesettség, vagy pont az ellenkezője: izgatottság, remegés, nyálzás, hányás, bódult állapot, koordinációs zavar, ataxia. Ezek a legjellemzőbb tünetek, amikor erre kell gyanakodni” – részletezte Benedek Bianka.

A gazdák dolga nem egyszerű, sokan a pórázt, a szájkosarat és a nagy odafigyelést javasolnak. „Ne egyenek semmit és ne igyanak olyan helyről, ami ismeretlen. És ne menjenek túl messze, hogy lássam mindig, hogy mit csinálnak” – így óvja meg kutyáját Bokor Zsuzsa.

Szentendre mellett Budakalászon és Surányban is voltak hasonló esetek. Ennek ellenére az ATV Híradója úgy tudja: nem történt rendőrségi feljelentés. Pedig a mérgezés állatkínzásnak számít, ami bűncselekmény. Ha különösen nagy szenvedést okoz valaki egy állatnak, akár 3 év börtönre is ítélhető.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink