Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-10 08:51:00

Deutsch lehet a “tartalékos” biztos-jelölt, ha Trócsányit megvétóznák

Deutsch Tamás a “tartalékos” biztos-jelölt, ha Orbán Viktor jelöltjére, Trócsányi László megválasztására az Európai Parlament nem adná az áldását - erősítették meg kormányközeli források az atv.hu-nak. De Brüsszelben Járóka Lívia nevét is hallani. Már a Die Presse is arról ír, hogy Trócsányi esélyei nem túl fényesek.

Deutsch lehet a “tartalékos” biztos-jelölt, ha Trócsányit megvétóznák

Májusban írtunk az atv.hu-n arról a magyar uniós biztos-jelölt Trócsányi László esélyei kapcsán, hogy Brüsszelben a vétó lehetősége is “ott van a levegőben” a magyar igazságügyminiszter esetében. A vétóval szimbolikusan Orbán Viktort büntetnék, közvetve pedig Trócsányit, mert az Orbán-kormány igazságügyminisztere volt, a Sargentini-jelentés pedig a magyar jogállamiság rendszerszintű sérelmét állapította meg - és elindult Magyarország ellen a 7-es cikkelyes eljárás.

Most forrásaink azt mondták, a vétó “politikai döntés lenne”, és az sem befolyásolná ezt, hogy Trócsányi szakmailag “kifogástalan” jogtudós, volt alkotmánybíró, a neves alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság tagja is volt. Sőt, az a demokrácia-legitimitási érv sem, hogy Trócsányi vezette a Fidesz-KDNP listát a májusi EP-választáson, amire több mint 1,8 millió magyar ember voksolt, 52,56 százaléka az urnákhoz járulóknak.

Regionális biztosi portfólió?

Arról május közepén írtunk, hogy Trócsányi Lászlónak az új Európai Bizottságban a regionális politika biztosi portfólióját céloznák meg, de hogy ezt megkapná, arra brüsszeli forrásaink szerint nincs túl nagy esély.

A magyar kormány számára az ideális megoldás Michel Barnier lett volna az Európai Bizottság élén, mert vele kifejezetten jó Trócsányi nexusa - irtuk akkor, de kormányzati szereplők a német kereszténydemokrata védelmi miniszter, Ursula von der Leyen jelölését is sikernek tartják.

Rogán Antal kabinetminiszter azt mondta a közrádió Vasárnapi Ujság cimű műsorában, hogy lehet megelőlegezett bizalmat adni az új vezetőknek, "Ursula von der Leyen asszonyt is úgy lehetett megválasztani, hogy  Orbán Viktor telefonon beszélt a jelölttel, és megkérdezte őt arról, hogy bizottsági elnökként hajlandó-e kellő tiszteletet tanúsítani Magyarország és a közép-európai nemzetek iránt”. Erre - Rogán Antal szavai szerint - ígéretet kaptunk. A miniszter úgy vélte, hogy az Európai Bizottság elnökének semelyik ország vezetőjének nem kell megfelelnie.

A bizottság elnökének olyan embernek kell lennie, aki nem az európai nemzetek ellen harcol, hanem konszenzust teremt, hidakat ver a különböző nézetek, nemzetek közé, mert viták mindig lesznek, mert Európa a nemzetek Európája, "és minden nemzetet tisztelni kell" - mondta vasárnap Rogán Antal, hozzátéve: az, hogy az Európai Tanácsban a 28 tagállam közül 27 igennel szavazott a jelöltre, azt jelenti, hogy támogatni fogják a jelölt megválasztását.

Die Presse: nem túl jók Trócsányi esélyei

Ursula von der Leyen megválasztásáról az Európai Bizottság élére a jövő héten dönt az Európai Parlament. A német védelmi miniszter az előrejelzések szerint meg fogja tudni szerezni a szükséges támogatást, így Juncker utóda lehet.

Ugyanakkor a tagállamok által jelölt, és Ursula von der Leyen által előterjesztett biztos-jelöltek megválasztásáról is - egy csomagban, azaz egy gombnyomással - az Európai Parlament szavaz majd.

A legfrissebb információk májusi cikkünket erősítik. Most az osztrák Die Presse ír arról - az Alakul a Leyen Bizottság című cikkében -, hogy Trócsányi László esélyei a biztosi megbízatást illetően nem túl fényesek. A lap szerint a volt igazságügyi miniszter, aki Fidesz-színekben lett képviselő az Európai Parlamentben, nem biztos, hogy megkapja majd a szükséges szavazatot az Európai Parlamentben ahhoz, hogy a Leyen-vezette új Európai Bizottság tagja lehessen ősszel.

A Die Presse is úgy tudja: az igazságügyminiszteri posztja miatt lehet kérdéses Trócsányi megválasztása uniós biztosnak, az osztrák lap szerint a magyar igazságszolgáltatás függetlensége terítékre kerülhet, hiszen Magyarországnak éles vitája volt emiatt is Brüsszellel. Az más kérdés, hogy a Trócsányi szívügyének tartott, és a magyar parlament által el is fogadott Közigazgatási Felsőbíróságról szóló törvényt bizonytalan időre visszavonta a kormány, forrásaink szerint azért, hogy ez ne lehessen támadási felület Trócsányi ellen.

Tegnap forrásaink azt is megerősítették: a brüsszeli fideszes delegációvezetőnek megválasztott Deutsch Tamás “a tartalékos” uniós biztosjelölt, ha Trócsányi László megválasztása “elakadna”.

Őt tavaly decemberben Szájer József eleve alakalmasnak nevezte uniós biztosnak a Fidesz választmányi ülésén, a Polgárok Házában és a miniszterelnök figyelmébe ajánlotta. Brüsszelben a szintén fideszes Járóka Lívia nevét is a “tartalékosok” között lehetett hallani, őt a múlt héten választották meg az Európai Parlament alelnökének.

Erősödő aggályok

Az aggályokat csak erősíti, hogy a Brüsszelben az Európai Parlament liberálisai felvetették: ne szavazzák meg a parlamenti bizottságok vezető posztjaira a magyar és a lengyel kormánypárti képviselőket, mert jogállamisági vizsgálat, 7-es cikkelyes eljárás alatt állnak. Trócsányi László az alkotmányügyi bizottság negyedik alelnöke, Deutsch Tamás pedig a költségvetési ellenőrző bizottság negyedik alelnöke lenne.

A Die Presse szerint az viszont egyre inkább biztosra vehető, hogy a szociáldemokrata Frans Timmermans - akinek a bizottsági elnökjelöltségét Macron, Orbán Viktor és a V4-ek akadályozták meg - ismét az Európai Bizottság alelnöke lesz, és a Leyen-bizottságban ugyanezt a posztot kaphatja várhatóan a liberális Vestager, valamint a szlovák Sefcovic is.

Ajánlom

További belföldi híreink