Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-09 20:33:00

Minden, amit a babaváró hitelről érdemes tudni

A babaváró hitelekkel nagyon szigorúak a bankok. Lovas Judit közgazdász, azenpenzem.hu szerkesztője elmondta az ATV Start című műsorában, hogy a hitel kamatmentesen indul, és ha öt éven belül gyermek születik, akkor végig kamatmentes. A második gyermek születése után elengedik a tőke 30 százalékát, a harmadik gyerek születésekor a teljes tartozást.

 

 

Mivel a bank nyújtja a kölcsönt, ezért a kockázat nagy részét is a bank futja, fogalmazott a közgazdász. A kormány megszabta az alapfeltételeket, hogy kik igényelhetik, a bank viszont azt szabja meg nagyon szigorúan, hogy kik kaphatják meg a hitelt, folytatta. Eszerint azok igényelhetik, akik házasok, ha van már gyerek akkor legalább az egyik félnek első házassága legyen, és a feleség nem töltheti be a 41. életévét.

Akik megkaphatják a hitelt, azoknál az összjövedelem 50 százalékát nem haladhatja meg a törlesztőrészlet összege, de a tapasztalat az, hogy a bankok a jövedelem 30 százalékát veszik figyelembe, magyarázta Lovas Judit, aki hozzátette, hogy 10 millió forint esetében 50 ezer körül lenne a törlesztés, és így akár százezer forintos jövedelemmel is felvehető lenne, de a bankok ennyire nem szokták megadni.

Ráadásul azt is vizsgálják, folytatta, van-e másik hitele is a családnak, mert ha igen, akkor annak a törlesztőrészletét is figyelembe veszik, így a két hitel törlesztőrészlete együtt számít bele az 50 /illetve 30 / százalékba, 500 ezer forint feletti összjövedelem esetén a 60 százalékba. Bár a hitel szabadfelhasználású, még arra is felhasználható száz százalékig, hogy a meglévő másik hitelt is kiválthatják vele, de a bank ennek ellenére is beleveszi annak a hitelnek a törlesztőrészletét is, hiába mondják, hogy a babaváró hitellel ki fogják váltani és így az a törlesztőrészlet már nem fog szerepelni. Tehát mindenképpen a magasabb jövedelműeknek kedvez a hitel, jegyezte meg.

Akiknek szánta a kormány a támogatást, tehát a gyereket vállalni akaró családoknak, mindenképpen jól jön ez a segítség, jelentette ki a közgazdász, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy ha öt éven belül nem születik meg a gyermek, akkor az eltelt öt év kamatát egy az egyben ki kell fizetni, ami 10 millió forintnál 2,1 millió forint, és utána végig magasabb lesz a törlesztőrészlet.

A másik amire figyelni kell, mondta, hogy bár a július elseje után született gyermekek után jár a támogatás, a hiteligénylést a gyerek megszületése előtt kell beadni, különben nem számít bele a korábban született gyermek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink