Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-09 18:51:00

150 év börtönt kaptak - háromnegyed órán át olvasta a bíró az ítéletet

Összesen több mint 150 év börtönt szabott ki a katonai bíróság a záhonyi korrupt határrendészekre. Az 53 érintettet 4 évvel ezelőtt, vették őrizetbe, mert rendszeresen kértek és fogadtak el kenőpénzt külföldiektől. Az ügy elsőrendű vádlottja, egy nő volt, aki címzetes rendőr főtörzsőrmesterként dolgozott a határon. Ő kapta a legsúlyosabb büntetést, 5 és fél év börtönt.

2015. október 19-én készültek ezek a felvételek a záhonyi határátkelőnél. Technikai okokra hivatkozva, órákra lezárták az ukrán-magyar átkelőt. Később kiderült ügyészségi akció zajlott. A helyszínen munka közben és a környező településeken összesen 53 határrendészet vettek őrizetbe, vesztegetés miatt.

Néhány nappal később az akkori Tetthely című műsorunkban a központi nyomozó főügyészség helyettes szóvivője mondta el, hogy milyen módszerrel dolgoztak a vádlottak. „A módszer lényege az volt, hogy a külföldi állampolgár az útlevelében elrejtette a készpénzt, azt átadta az útlevélkezelőnek, aki a fülkében abból kivette a pénzt, a férfiak elrejtették az alsónadrágjukba, a hölgyek pedig a melltartóikba. (…) Azt, hogy ezzel mennyi pénzt lehetett keresni, azt jól mutatja, hogy egy szolgálat végén tetten ért útlevélkezelőnél, 950 euró volt az alsónadrágjában” – részletezte Simon Richárd.

Az útlevélvizsgálók elsősorban azoktól a külföldiektől kértek és fogadtak el pénzt, akiknek útlevele vagy vízuma lejárt, vagy például túlsúlyos járművel akartak átmenni a határon. A vesztegetés elfogadást plusz jövedelemként kezelték, amelyről feletteseik is tudtak.

Az 53 vádlott szinte mindegyikét börtönbüntetéssel sújtotta a katonai bíróság. A bíró háromnegyed órán át olvasta fel az 53 határrendész ítéletét. 5 és fél év volt a legsúlyosabb kiszabott büntetés, a legtöbben 3 év körüli börtönt kaptak. Az ítélethirdetésen nem volt ott minden vádlott, mindössze 16-an jelentek meg személyesen. Volt, akit családtagjaik is elkísértek, közülük többen elsírták magukat az ítéletet hallva.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, a távollévőknek a megküldött ítélet kézhezvételétől számított 8 napon belül fellebbezhetnek.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink