Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-08 07:12:00

Nyílt levelet írt Tarlós István, nem zárkózik el a vitától Karácsonnyal, de vannak feltételei

Nem zárkózik el attól, hogy vitázzon Karácsony Gergellyel - erről ír újabb nyílt levelében Tarlós István, amely a Magyar Nemzetben jelent meg.

Nyílt levelet írt Tarlós István, nem zárkózik el a vitától Karácsonnyal, de vannak feltételei

A főpolgármester úgy fogalmaz, "a vitától ab ovo nem zárkózom el, de nem az ő szabályaik szerint. Ha lesz is értelme vitának, az csakis előre nem egyeztetett fővárosi és zuglói témákban, és közreműködő nélkül lehetséges, mert a felkészültség csak így mérhető le."

Tarlós István azt is írja, hogy ha Karácsony Gergely nyeri a választást, gratulálni fog neki és szívfájdalom nélkül hagyja el posztját. A főpolgármester ugyanakkor hozzáteszi: ő többet el tud érni a kormánynál Budapest javára, mint egy ellenzéki főpolgármester.

Két dolgot mindjárt tisztázott a is Tarlós István. Az egyik, hogy egy főpolgármesternek nem érdeke egy visszavonhatatlanul elmérgesedett viszony a kormánnyal. Min írja, "én jó néhányszor elmentem a falig, nem is egy miniszterrel nyílt konfliktusba bocsátkozva. Nem hinném, hogy ez cáfolható lenne. Azonban az együttműködés esélyének elveszítése már ártana Budapestnek." Hozzátette, többet megszerzett így a városnak, mint bármelyik ellenzéki képes lett volna. Azt pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy azok után, amilyen "kifejezéseket használva gyalázta a kormányt", Karácsonynak esélye lenne egy jó kapcsolatra a kormánnyal. 

Azt is tisztázta nyílt levelében, hogy akkor engedett a kormánynak, amikor hatályos törvénybe ütközött volna (kórházak, oktatás – ezek országos érvényű törvények –, de a Városliget is törvényen alapult). "A törvényeket minden önkormányzat és önkormányzati vezető be kell tartsa, hívják akárkinek. Az MSZP-vezetésű megyei jogú városok is betartják. Karácsony is betartaná, csak handabandázik, amit olyan mosollyal igyekszik kompenzálni, amit feltételezhetően barátságosnak vél" - fogalmazott Tarlós.

Kitért levelében arra is, hogy milyen kérdésekben érvényesítette a főváros érdekeit, példaként említve a közvetlen főpolgármester választás megtartását, amely indulásának alapfeltétele volt.

Tarlós és az MTA

Nyílt levelében össze is foglalja a 2010 óta eltelt időszak fővárosi eredményeit. A felsorolást a 4-es metró fejlesztésének befejezésével kezdi, és azzal a ténnyel, hogy közben több tíz milliárd forintot szereztek vissza a városnak a korábbi szerződések korrigálásával. Emellett megemlíti, hogy felújíttatták a 3-as metró szerelvényeit, és kiépítették a budai fonódó villamost.

A hosszú lista egy pontján Tarlós kitér arra is, hogy együttműködési megállapodásokat kötöttek az MTA-val. Itt jegyzi meg zárójelben teszi hozzá, hogy „az MTA-val szemben most hozott parlamenti döntést én is elhamarkodottnak tartom.”

A teljes levelet itt olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink