Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-06 19:38:00

Afrikai kullancsot találtak a Margitszigeten – súlyos betegségeket hordozhat

Újnak mondható parazitára bukkantak Budapesten, a Margitszigeten. Afrikai kullancsot találtak, amely a krími-kongói vérzéses láz vírusát is hordozhatja. A betegség nagyon súlyos, magas a halálozási aránya. Európában is előfordult már: Bulgáriában halt meg egy kórházi nővér, akit egy ilyen kullancscsípéssel érintett beteg fertőzött meg.

Egy hasznos és egyébként védett sünben találták meg az afrikai kullancsot. A Margitszigeten gyűjtötték be, de nem ez az első példány, amelyik Magyarországon landolt.

Az Állatorvostudományi Egyetem tanára szerint 8 éve az ócsai madárvártán találták az első ilyen élősködőket. Farkas Róbert külföldi kutatókkal vizsgálta, hogy hol terjedt el ez a kullancsfaj, aminek még magyar neve sincs.
„Albániában, Észak-Macedóniában, Görögországban és az előbb említett Törökországban találták meg, ahol viszont legelői környezetben fordul elő elsősorban, szarvasmarhán, illetve más állatfajokon” – mondta Híradónknak az egyetemi tanár.

A kullancsfajt azért tartják veszélyesnek, mert hordozhatja a krími-kongói vérzéses láz kórokozóját. Erről a két földrajzi helyről nevezték el a veszélyes betegséget: belső vérzéssel, magas lázzal jár, és magas a halálozási aránya. 

Az egyetemi tanár szerint egyelőre kicsi az esélye, hogy itthon a vérzéses láz vírusát hordozó egyeddel találkozunk.

„Hiába rak le egy nőstény, vészívott kullancs több ezer, akár 6-7 ezer petét, abból kedvező körülmények között is csak esetleg néhány száz utód jelenik meg, mint kifejlett egyed, és esetleg annak csak töredéke, vagy lehet, hogy csak egy fogja hordozni magát a vírust” – részletezte Farkas Róbert.

A Magyarországon ismert kullancsfajok évről évre nagyobb területet foglalnak el. A közhiedelemmel ellentétben nem másznak fára: fűben, a bokrokon várják a gazdatestet. Kapiller Zoltán már korábban bizonyította, hogy városi környezetben is előfordulnak ezek a paraziták.

„Mindig legyen a hátizsákban, az oldaltáskában, az övtáskában kullancs eltávolító kanál, mert sajnos urbanizálódtak a kullancsok, tehát már nemcsak erdőn, mezőn, hanem a városi kertekben és a közparkokban is ott vannak” – figyelmeztetett Kapiller Zoltán állatorvos.

Az itthoni fajok elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás kórokozóját hordozhatják. Ezért, ha már megtörtént a baj, célszerű az állatot minél hamarabb eltávolítani. Van aki, csak a kullancs kiszedő kanálra esküszik, más orvosok azt mondják: a gyorsaság a lényeg. Az eltávolításkor azonban nem javasolt összenyomni a kullancs testét. Ilyenkor is visszajuttathatja ugyanis az állat az emberbe a kórokozót.

atv.hu

További belföldi híreink