Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-05 18:45:00

Dübörög az építőipar: gőzerővel épülnek a lakások

Csaknem 20 százalékkal több hitelt vettek fel új lakás vásárlására, mint tavaly ilyenkor – áll a money.hu jelentésében. A júliustól életbe lépő újabb támogatások miatt ráadásul még többen készülnek ingatlan vásárlásra. Az is kiderült, hogy a vásárlók a melegebb nyarak miatt már kevésbé preferálják a déli fekvésű lakásokat.

Dübörög az építőipar: gőzerővel épülnek a lakások

Gőzerővel épülnek a lakások Budapesten – de nem csak a fővárosban, az egész országban dübörög az építőipar. Az OTP ingatlanpont elemzése szerint az éghajlatváltozás egyre nagyobb hatással van az ingatlanpiacra. Míg korábban egyértelműen a déli tájolást preferálták az emberek, mára egyre többen ódzkodnak az ilyen ingatlanoktól. Az elemzés szerint az egyre melegebb nyarak miatt az északi tájolású, naptól védettebb, árnyékos lakások lehetnek kelendőbbek.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt állítja: már most is rengeteget számít az eladásnál, ha egy ingatlanban van klímaberendezés.

„Hosszútávon pedig biztos, hogy hatással lesz az éghajlatváltozás az ingatlanpiacra. Ezt pedig mindig azok a vevők fogják kiélvezni legjobban, akik új, vagy újszerű ingatlanba költöznek. A nemrég épített ingatlanoknál ugyanis folyamatosan figyelembe veszik a tervezők az éghajlati változásokat, és felkészítik az ingatlanokat a következő 10-20-30, vagy akár száz évre is” – fogalmazott Balogh László Híradónknak.

Az ingatlaneladások, hanem a hitelpiac is tovább élénkül: a money.hu kutatása szerint egyre többen veszik igénybe a fix kamatozású lakáshiteleket, a családvédelmi akcióterv miatt pedig a tendencia tovább erősödhet. A szakportál elemzője szerint most kedvezőek a feltételek az ingatlanvásárláshoz.

„Most már árfolyamkockázat nincs, hiszen csak forint hiteleket tudnak felvenni a hitelfelvevők. És ezeknek a nagy része fixált, hosszú kamatperiódusú. Az új hitelkihelyezések emiatt biztonságban vannak” – mondta Trencsán Erika.

A szakértő azt is hozzátette: sokáig használt lakásokra folyósítottak több hitelt, mára azonban annyi új lakást adnak el, hogy az arány kezd kiegyenlítődni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink