Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-04 17:58:00

Varga Judit: a miniszterelnök azt kérte, hogy segítsen megnyerni az uniós csatákat

Az uniós kettős mérce ellen küzd Varga Judit igazságügyminiszter-jelölt, aki a mai parlamenti bizottsági meghallgatásán azt mondta: a miniszterelnök azt kérte tőle, hogy segítsen megnyerni az uniós csatákat. Azt pozitív fejleménynek nevezte, hogy a német, hétgyerekes von der Leyent jelölik a Bizottság elnökének. Varga Juditot a CEU-ról, az Európai Ügyészségről és Orbán Viktorról is kérdezték az ellenzéki képviselők.

Varga Judit: a miniszterelnök azt kérte, hogy segítsen megnyerni az uniós csatákat

A visegrádi országok (V4) és Közép-Európa sikerét hozta a legutóbbi európai uniós csúcs - mondta Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt az Országgyűlés európai ügyek bizottsága és az igazságügyi bizottság együttes ülésén.

Az államtitkár a kinevezése előtti meghallgatáson arról beszélt, hogy a legutóbbi, az uniós intézmények új vezetőiről szóló csúcs bebizonyította, megkerülhetetlenné vált Közép-Európa az európai döntéshozatalban. Kiderült, hogy már nem működik az, hogy a régi nagy tagállamok egymás között elosztják a pozíciókat. Az európai állam-és kormányfők egy német, hétgyerekes családanyát választottak arra, hogy vezethesse az Európai Bizottságot az elkövetkező öt évben - mondta Ursula von der Leyenről, akit ma Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hivatalosan is jelölt az Európai Parlamentnek.

Varga Judit szerint a sikeres együttműködés kulcsa az EU-ban az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló együttműködés.

Új idők kezdődnek Európában

Az uniós csatlakozásunk óta eltelt 15 évben sok minden változott, és ennek a folyamatnak volt a csúcspontja a legutóbbi EU-csúcs - tette hozzá. “Én úgy érzem, hogy új idők kezdődtek Európában” - konstatálta Varga Judit hozzátéve, saját tapasztalatból is mondja ezt, hiszen az elmúlt tíz évben az Európai Unióval foglalkozott, uniós intézményekben tapasztalhatta meg az uniós jogalkotás mindennapjait. Most, az “új kezdettel lehetőség nyílik arra, hogy bizonyos hibákat, például a gazdaságpolitika, a migráció és a jogállamiság területén elkövetett hibákat kijavítsák” - hangoztatta.

A miniszterelnök felkérését, és hogy segítsen megnyerni uniós szinten a vitákat, megtisztelőnek nevezte. Az EU-t egy olyan új, működő közösségé szeretnék tenni, mely tiszteletben tartja az erős nemzeteket, az erős országokat. Méltatta a szuverenista Európa politikát, és visszatérve a V4-ek legutóbbi, brüsszeli sikerére azt mondta: ez is bizonyítja, hogy aki kiáll a saját nemzeti érdeke mellett és szövetségeket is tud kötni, az eléri a megfelelő eredményt.

A jövőben az igazságügyi minisztérium berkein belül folytatják az uniós politikát és a jogi csaták megvívását az alaptörvény talaján állva.

Céljai

A Brüsszelben töltött évei alatt megtanulta, hogyan képviselje a folyosókon, bizottságokban, háttéregyeztetéseken a magyar érdeket. A meghallgatáson a céljairól azt mondta: az EU-csúcson megfogalmazott prioritásokon - a polgárok szabadsága, a gazdaság fejlesztése, a zöld, klímasemleges szociális Európa és a globális siker - túl megpróbálják az integráció alapelveit megerősíteni, ezek között a konszenzuskeresést említette. Mint mondta, amikor az uniós szabályrendszer kezd a mi érdekünkben is működni, mert megtanultuk őket alkalmazni például a gazdaságban, akkor a régiek azonnal “jogállamiságot” kiáltanak. Szerinte logikus összekapcsolni az igazságügyi tárcát és az uniós ügyeket, hiszen szinte minden uniós jogalkotás érinti a nemzeti jogrendszereket. Eddig is az igazságügyi tárcával dolgozott együtt a legszorosabban uniós ügyekért felelős államtitkárként - hangoztatta. Szerinte a jogállamisági vitákat minél előbb le kell zárni.
Ami a migrációt illeti: Varga Judit szerint hosszú távú megoldás kell, mely nem bünteti azokat, akik eltérnek a main stream-től.

Az igazságügy terén a megkezdett munka folytatását ígérte, és a bírák bérrendezését.

fotó: facebook/ varga juditFotó: Facebook/ Varga Judit

Kérdések

Varga Judit meghallgatásán Hörcsik Richárd (Fidesz) azt mondta: írott malaszt az egyenlő elbánás az Unióban, kettős mérce érvényesül, Kelet-Nyugat megosztottság érvényesül. Erre úgy reagált: a kettős mérce leküzdése a legfontosabb, szembesíteni kell a kritikusokat azzal, hogy az általuk kifogásolt megoldások nem újak az unióban. Ezért is nagyon örül annak, hogy felállt a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet júniusban, és a minisztérium munkáját segíti. Juhász Hajnalka (KDNP) az uniós költségvetésről kérdezett. Varga Judit közölte: az egyik legfontosabb cél a kohéziós pénzek csökkentésének megakadályozása.

Szél Bernadett (független) azt kérdezte, miért nem támogatja az uniós klímacélokat a kormány, változik-e a kormány álláspontja. Azt is szóvá tette, hogy Orbán Viktor az uniós tanácsi ülések után nem számol be a nyilvánosságnak. Arra kérte Varga Juditot, hogy figyelmeztesse a miniszterelnököt. Mint az európai elit “ellenharcosának” azt is felvetette, hogy Orbán Viktor az Európai Tanács ülésén zárt ajtók mögött tanácskozott. Változtat-e a tranzitzónákban a “bezárt” szabályokon? 680 ezer aláírás gyűlt össze az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, mi az álláspontja? - kérdezte Szél Bernadett. A CEU kapcsán szóvá tette, hogy elüldözték a legjobb egyetemet, “ez nyílt seb”, e lesz-e változás? - kérdezte.

“Nyugodtan lehet az sms-t küldeni...” - mondta az ellenzéknek

Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke e ponton arról tájékoztatta Varga Juditot, hogy csak a hatáskörébe tartozó kérdésre válaszoljon.

Varga Judit viszont minden kérdésre igyekezett válaszolni. A zöld és szociális Európa: szívéhez közel álló ügy - mondta, és azt javasolta, azt nézzék, ami történik. Szerinte Ausztria és mások “kommunikációs trükkel élnek”, a zöld átállás elsősorban gazdasági kihívás. Magyarország az egyik legzöldebb Európában, nem a “szenesedő” erőművek országa. Nincs szégyellnivalónk - hangoztatta, hozzátéve: mi kifejezetten jól állunk a klímacélok teljesítésében, a széndioxid-kibocsátás csökkentése tekintetében.

Varga Judit beszélt a nyugat-európai kódolt nyelvről is, “a magyar a macskát macskának nevezi”, nem kódolt nyelven. Végre eljött a szabad világ, nevén lehet nevezni a dolgokat - mondta. “Nyugodtan lehet küldeni az sms-t Strasbourgba, vagy ahol várják” - fordult az ellenzéki képviselők felé annak kapcsán, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a kormány az Európa Tanács korrupciós jelentését Magyarországról, a kormány észrevételeivel, ahogy Gulyás Gergely miniszter már be is jelentette. Előtte, Gurmai Zita, Szél Bernadett, Varga-Damm Andrea és más ellenzéki kérdésekre reagálva azt mondta, “úgy érzi magát, mintha külföldi fórumon lenne, külföldi kritikusaik is ilyesmikkel szembesítik”.

Merkel kancellár sem twittelte...

Azt az európai politika esszenciájának nevezte, hogy az EU-csúcson például be vannak zárva az állam-és kormányfők egy terembe, “Merkel asszony is” - jegyezte meg Szél Bernadettnek válaszolva.
Megvan a kultúrája, mikor mit hoznak nyilvánosságra, ez maga az élő európai politikaformálás szerinte. “Merkel kancellárasszonyt kellene megkérdezni arról, hogy miért nem twittelte, hogy a szociáldemokrata csúcsjelöltre akarta átállítani az irányt egyik éjszaka” - utalt arra némi iróniával, hogy a német kancellár Timmermans jelöléséről egyezett meg az első körben, még az oszakai négyes alku során.

Sokan örülnének, ha ilyen lenne a tranzitzóna, mint nálunk - válaszolt szintén Szél Bernadettnek.

Az OBH és az OIT kapcsán az volt a válasza: éppen nem a kormánynál pattog a labda, tiszteletben tartják az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az EB-vel és a VB-vel is lezárták az igazságszolgáltatás függetlenségéről a vitát, a Sargentini-jelentést régi “lejárt lemezhez”, “dallamhoz” hasonlította. Varga Judit szerint semmitmondó általános vádaskodások hangzanak el, konkrét példák nélkül és e téren is működik az uniós kettős mérce szerinte. A CEU esetében azt tanácsolta: Olvassanak a sorok között! Politikát csinál a CEU. Emlékeztetett, hogy az összes többi egyetemnek nem volt problémája.

Az Európai Ügyészségről Varga Judit azt mondta: ha valami nem kötelező, az nem kötelező. Hat EU-ország is van, akik nem csatlakoznak. Működik Európában az igazságszolgáltatás. Alkotmányba ütközne, ha csatlakoznánk, nem tudunk csatlakozni, “ez ilyen egyszerű”.

Nő, család, gyerekek, gratulációk

A miskolci fideszes képviselő, Csöbör Katalin gratulált Varga Juditnak, aki szintén miskolci, és utalva rá, hogy a leendő igazságügyi miniszternek három gyermeke van, arra hívta fel a figyelmet, hogy családanyaként is lehet karriert csinálni. A jobbikos Varga Damn Andrea azt mondta, nem a gyerekek száma fontos, hanem a felkészültsége. Azonban Bajkai István (Fidesz) férfitársai nevében is fontosnak tartotta megjegyezni a meghallgatáson: a család érték, példamutató és sokatmondó egy politikusnál is, ezért a “tiszteletét is kifejezte” Varga Juditnak. Más fideszes is gratulált Varga Juditnak “a gyerekekhez”, aki erre úgy reagált: nem lát nagy különbséget, hogy nő vagy férfi lesz miniszter, a kompetencia a fontos egy miniszteri poszton, de boldog családanya, jó partnerre is talált ehhez - tette hozzá.

fotó: facebook/ varga juditFotó: Facebook/ Varga Judit

Von der Leyen? “Pozitív fejlemény”

Az ellenzéki jobbikos Bana Tibor alelnök “kettőzött kormánypárti arroganciáról” beszélt (mivel egyszerre két bizottság hallgatta meg Varga Juditot) és kétségbe vonta a V4-es sikerről szóló nyilatkozatokat. Mint mondta, von der Leyen bizottsági elnök-jelölt krédója az Európai Egyesült Államok.

Rengeteg csillagállás volt, meg kellett akadályozni, hogy Timmermans diadalmaskodjon - mondta az EU-csúcsról. Szerinte "minden okunk megvan arra, hogy pozitív fejleményként értékeljük” az Európai Bizottság elnökjelöltjének megválasztását. 

A német védelmi miniszter von der Leyen alkalmas arra - mint német is -, hogy megértse Közép-Európa problémáját. “A 2015-ös nyilatkozatából nem kell messzemenő következtetéseket levonni” - tanácsolta, és a reményét fejezte ki, hogy az Európai Unióban el
tudják kezdeni “a javító munkát ezzel a hölggyel”.

Rengeteg a fake news Brüsszelben

Rengeteg fake news terjed Brüsszelben, mondta a Stop Soros és a Közigazgatási Felsőbíróságról szóló törvény visszavonása kapcsán is Varga Judit, azt érzékeltetve, hogy ezeket a fals információkat itthonról (is) generálják.
A kérdés-válaszok után Szél Bernadett véleményként azt sérelmezte, hogy Varga Judit gyakorlatilag le Soros-ügynöközte őket.

Az ülés végén az igazságügyi bizottság 8 igen szavazattal 2 ellenében, az európai ügyek bizottsága pedig 6 igen szavazattal - szintén 2 ellenében - támogatta Varga Judit igazságügy miniszteri kinevezését.

Ajánlom

További belföldi híreink