Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-05 06:11:00

Legtöbbször költözés miatt viszik menhelyekre a kutyákat

Drágán megvásárolt kutyák is utcára kerülnek, így nem meglepő, ha az örökbefogadott állatot is egyre többen viszik vissza. A kutyákat nagyon megviseli a gazdáktól való elszakadás.

Szomorú, de egyre több örökbefogadott állatot, kutyát visznek vissza a menhelyekre. Schneider Kinga a NOÉ Állatotthon Alapítvány PR munkatársa elmondta az ATV Start című műsorában, hogy tíz éve még azért küzdöttek, hogy az örökbefogadás terjedjen el minél szélesebb körökben, és ezt sikerült is elérni. Most viszont úgy tűnik "felhígult" az örökbefogadó gazdák minősége - jegyezte meg.

Schneider Kinga arról beszélt: gyakran a drága pénzen megvett kutyák is az utcára, vagy a sintértelepekre kerülnek, így nem meglepő, hogy örökbefogadott állatot is egyre többen visznek vissza. Az állatok visszavitelének leggyakoribb oka a költözés, leginkább a külföldre költözés.

A NOÉ Állatotthonban szerződést írnak arról, hogy ha gond van, nem tehetik utcára a kutyát, hanem vissza kell vinniük az állatot. Az állatotthon munkatársa szerint lehet, hogy ezzel megkönnyítették a kutyáktól való megszabadulást, de inkább oda vigyék vissza, mint hogy az utcán kóboroljon – vélekedett.

„Nagyon rossz látni, amikor a család a kisgyerekükkel viszi vissza a kutyát, mert nincs más választásuk”

 - folytatta Schneider Kinga, hozzátette, hogy a kutyákat is nagyon megviseli az elszakadás, látni rajtuk, hogy nem értik, mi történik velük, és bíznak abban, hogy a gazdi vissza fog menni értük. Mint mondta, végül beletörődnek a helyzetbe, van, amelyikük könnyebben, van, amelyikük nehezebben.

Szó volt arról is, hogy ilyenkor nyáron főleg nagyon veszélyes, mégis előfordul, hogy bezárt autóban hagynak ott kutyákat, és a nagy melegtől a kutya elpusztul. Szerencsére az emberek nagy része már nem közömbös, ha ilyet lát, próbál intézkedni - magyarázta az állatvédő. Ha életmentésről van szó, még azt is vállalhatják, hogy betörik az autó ablakát, hogy kimentsék a kutyát, ezt ő maga is megtenné - vallotta be, egyébként pedig az állatvédelmi törvény segíti azokat, akik menteni próbálják az állatot.

A kérdésre Schneider Kinga elmondta, hogy több mint tízezer kutya van a menhelyeken, és ha a NOÉ-nak végtelen sok pénze lenne, akár a triplájára is emelkedne a létszám.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink