Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-04 12:37:00

Dobrev Klára elmondta: ő meg sem szavazta Járóka Lívia alelnökségét

Járóka Lívia gratulált Dobrev Klárának, miközben utóbbi elmondta: ő nem szavazta meg a fideszes jelöltet. Mint ismert, az Európai Parlament szerdán mindkettejüket EP-alelnökké választotta. Dobrev Klára az ATV Híradónak azt mondta: a magyarok érdeke egy nyitott Magyarország és egy erős Európa.

Dobrev Klára elmondta: ő meg sem szavazta Járóka Lívia alelnökségét

A héten megalakuló új Európai Parlament szerdán az alelnökeit is megválasztotta. A testület két magyar képviselőnőt, Dobrev Klárát és Járóka Líviát is alelnökké választott. Járóka Lívia a Fidesz-KDNP uniós képviselője 349; Dobrev Klára, a DK képviselője 402 szavazatot kapott. Mindkettejük jelöltségét már az első, titkos szavazási fordulóban jóváhagyták. A DK közleményében azt írja: megválasztásával Dobrev Klára a legmagasabb közjogi méltóságot nyerte el, amit szabadelvű-balodali magyar politikus valaha elért Unió parlamentjében. Az alelnököket megelőzően választották meg az elnököt is, aki a 63 éves olasz politikus, David-Maria Sassoli lett.

A DK frissen megválasztott EP-alelnöke az ATV Híradónak is nyilatkozott. Mint mondta, nem tudja, hogy a fideszesek is megszavazták-e, de abban biztos, hogy ő nem szavazta meg Járóka Lívia fideszes EP-képviselő alelnöki jelöltségét. Ennek oka közlése szerint az volt, hogy egyik oldalon az elzárkózás, ellenségkeresés, a folyamatos harc, EU-ellenesség dominál, míg a másikon a nyitottság és a szövetségek keresése. Azzal folytatta, hogy ezentúl az európai porondon is láthatják majd a magyar választók, hogy ez két különböző világ. Dobrev Klára kiemelte: a magyarok érdeke egy nyitott Magyarország és erős Európa.

A kérdésre, hogy ez a hivatal miben jelenthet előnyt, úgy felelt a politikus: az alelnök része az elnökségnek, és itt dőlnek el a parlament működésének legfontosabb feltételei, és az olyan dolgok is, mint a napirend, vagy az, hogy milyen témákat vesznek tárgysorozatba. Ezáltal a számára fontos ügyeket is, mint például a szociális Európát, vagy az Európai Egyesült Államok felé teendő lépéseket is erőteljesebben tudja majd képviselni.

Járóka Lívia közben azt nyilatkozta, hogy: „örülök neki, hogy ketten vagyunk. Jó dolog, hogy több magyar van az Európai Parlament elnökségében”. A fideszes EP-alelnök azután nyilatkozta ezt a Magyar Nemzetnek, hogy mindkettejüket megválasztotta a testület, és ennek apropóján gratulált Dobrev Klárának.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink