Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-03 11:59:00

Index: a háttérben zajlik az Alaptörvény módosításának kidolgozása

A portál szerint, ha Tarlós István nyeri a főpolgármester-választást, akkor belevágnak az alkotmánymódosításba.

Index: a háttérben zajlik az Alaptörvény módosításának kidolgozása

A még centralizáltabb hatalomgyakorlás felé lépne tovább Orbán Viktor miniszterelnök az alkotmány őszre tervezett felülvizsgálatával - tudta meg az Index fideszes forrásokból. A portálon megjelent írás szerint bár a kormánypárt politikusai egy éve nem beszélnek nyilvánosan az alkotmányrevízióról, Szájer József vezetésével szűk körben folyamatosan zajlik az Alaptörvény felülvizsgálata.

A miniszterelnöknek kiforrott elképzelései vannak a változtatásokról: módosulhatnak a munkavállalók és a munkaadók viszonyát szabályozó részek, méghozzá a munkaadók javára, valamint kimondaná az Alaptörvény, hogy azonos nemű párok semmilyen körülmények között ne fogadhassanak örökbe gyereket.

Változna a teljes igazságszolgáltatás az ügyészségtől az alkotmánybíróságig, és az Országos Bírói Tanács jogkörei is változnának. A portál úgy tudja, ha Tarlós István nyer a budapesti főpolgármester-választáson, akkor belevágnak az alkotmánymódosításba, ha veszít, akkor ennek az esélye minimálisra csökken.

Orbán már egy éve bejelentette

Orbán Viktor egy évvel ezelőtt a közrádióban jelentette be: a Fidesz 2011-es alaptörvényének az átírására készül, ezért egy másfél éves alkotmányrevízió lesz. Akkor a miniszterelnök konkrétumokat nem árult el.

Tavaly júniusban a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor a tervezett átfogó alkotmánymódosításról azt mondta: “szeretnénk valamikor az ősszel megindítani egy egy-másfél éves alkotmányrevíziót, ahol átnézzük, hogy mi az, ami bevált, mi az, ami beválhatott volna, mi az, amit az alkotmány szabályozott, de nem igazodott hozzá az alacsonyabb jogszabályoknak a világa, és hol maradtak esetleg olyan szabályozási rések, amiket új alkotmányos szövegekkel kell áthidalni vagy kitölteni. Tehát lesz majd egy nagyobb ívű alkotmánymódosítás is."

Nem sokkal később Orbán Viktor azt is elmondta: egy alkotmányozó testületet is felállítanak. A revíziót Trócsányi László igazságügyminiszter koordinálja majd, ehhez Szájer József EP-képviselő segítségét is kérte a miniszterelnök. Akkor az atv.hunak azt mondták: a miniszterelnök nyilván a nemzeti identitás, család megerősítését látná jónak mindenhol, azért is, hogy például az Európai Bíróság döntéseit kivédje ellenünk.

Tavaly nyáron megírtuk azt is, hogy Szájeren kívül Németh Szilárdnak, a Fidesz alelnökének is szerepe lesz az ősszel induló alkotmányrevízióban. Ő nem alkotmányjogász, az Index mostani cikke szerint pedig már nincs is a “csapatban”.

Múlt ősszel az atv.hu adott hírt arról, hogy a miniszterelnök Kötcsén, a zárt pikniken megerősítette: újabb alkotmánymódosításra készül, konkrétumot azonban ott sem mondott.

Kövér László pedig nemrégiben azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy a maga részéről nem látja nagy szükségét egy alkotmányrevíziónak.

Gulyás: hazugság

Gulyás Gergely is reagált a cikkre a Kormányinfón, a miniszter úgy fogalmazott: a Fidesz-elnökség összeállítása a választások előtt lesz, nem pedig utána, ezért a cikk szerzőjének fogalma nincs arról, hogy mi és hogyan fog történni a Fideszben. Gulyás hazugságnak nevezte azt, hogy nem tartják esélyesnek Tarlós Istvánt a pártban. Úgy véli, az Index Karácsony Gergely csapatában megkezdte a főpolgármester-választási kampányt. 

Reagált Tarlós

A Főpolgármesteri hivatal délután közleményben reagált az Index által kibocsátott hírre, mint írták: "a főpolgármester személye és az Alkotmány módosítása közti összefüggésről az ellenzék választási félelmétől diktált álnok csapongásra".

A közleményben Tarlós hangsúlyozza, hogy "nem ismeretes ugyan alkotmánymódosítási szándék, de ha volna is ilyen, az kizárólag a parlamenti kétharmad függvénye, és semmi módon nem függ a főpolgármester személyétől".

Hozzátette: a főpolgármesternek az Alkotmány kérdésében semmi kompetenciája, szerepe nincs, akár Karácsonynak hívják, akár Tarlósnak.

"Elítélem és tisztességtelennek tartom azt a módszert, amihez az ellenzék – már nem először – folyamodik"

 - zárja a főpolgármester a közleményt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink