Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-02 21:56:00

"Nagy csata lesz Karácsony és Tarlós között"

Karácsony Gergelynek van esélye legyőzni Tarlós Istvánt az őszi főpolgármester-választáson - legalábbis erre jutott legfrissebb kutatásában a Závecz Research. A híradónknak nyilatkozó elemző szerint azonban még korai valós esélyekről beszélni.

 

„Karácsony Gergelyt egy fontos tényezővé avatták a fővárosiak” - így összegezte a legfrissebb felmérés tapasztalatait a Závecz Research ügyvezetője.

Az Index megbízásából készített kutatás szerint a budapesti választók csaknem fele véli úgy, hogy Karácsony Gergelynek van esélye nyerni a főpolgármester-választáson. A válaszadók 43 százaléka ezt nem így látja, a megkérdezettek egytizede pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Závecz Tibor azonban hangsúlyozta: nem az volt a kérdés, hogy kit támogatnának a megkérdezettek.

„Ez egy közhangulatmérés, a várakozásokat próbáltuk meg föltárni. Azt sejteti, hogy egy nagyon nagy csata lesz kettejük között, tehát alapvetően ezekből az adatokból az látszik, hogy a figyelem kettejükre fog koncentrálódni”

– mondta a kutatóközpont igazgatója.

Tordai Bence szerint még a Fidesz szimpatizánsok többsége is elismeri, hogy az előválasztás egy jó és demokratikus eszköz volt, amelyet nagy fölénnyel nyert Karácsony Gergely.

„Ezzel valóban az első számú esélyesévé vált az októberi főpolgármesterjelölt-választásnak, innentől kezdve Tarlós Istvánnak és a mögötte álló Fidesznek nagyon kell kapaszkodnia, mert úgy tűnik, hogy az emberek hatalma az erősebb, mint a hatalom embere” – mondta a Párbeszédes politikus.

Tarlós István nem kívánt reagálni a felmérésre, de az ATV Híradó megkeresésére munkatársai egy korábbi interjúból idézve ismertették Tarlós István néhány vállalását, köztük egyebek mellett a Lánchíd felújítását, a BKV járműcseréit, az aquincumi híd és a ferihegyi gyorsforgalmi út megépítését, vagyis a kormánnyal eddig kerekítve összességében körülbelül ezermilliárd forintnyi fejlesztésben egyeztek meg.

„Én az EP-választások óta kifejezetten kritikus vagyok a közvélemény-kutatásokkal” - Ceglédi Zoltán szerint még korai valós esélyekről beszélni.

„Az, hogy melyikük győz, az alapvetően attól függ, hogy melyikük személyisége lesz hitelesebb, átütőbb és ki lesz képes arra, hogy a meglévő, önmagában mindkét oldalon kevés pártpolitikai bázison túlterjeszkedjen és elérjen olyanokat is, akik egyébként nem egy pártlogóra akarnak szavazni, hanem a városuk vezetőjére.” – mondta Ceglédi.

A budapestiek októberben dönthetnek a főpolgármester személyéről.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink