Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-01 15:32:00

Veronai tragédia: kiakadtak a szülők, „el akarják sikálni az ügyet?”

Magyarországon mintha az ügy elsikálása lenne a lényeg, Olaszországban viszont korrekt nyomozás folyik – egyebek mellett erről beszéltek a veronai busztragédia áldozatainak szülei az ATV Startban. Bár a Nemzeti Nyomozó Iroda állítása szerint elküldte a magyar jegyzőkönyveket az olasz hatóságoknak, a hozzátartozók végül ezt saját pénzükön juttatták el a külföldi országba.

Veronai tragédia: kiakadtak a szülők, „el akarják sikálni az ügyet?”

Saját pénzből fordíttatják le a hatósági jegyzőkönyveket a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozói – számolt be róla a Blikk pár napja. A lap szerint ugyanis úgy tűnik, mintha hónapokkal ezelőtt megakadt volna a kommunikáció az olasz és magyar hatóságok között. A fordítás hárommillió forintjukba kerül a hozzátartozóknak, de azért döntöttek így, hogy végre egy független szakértő felülvizsgálhassa a baleset körülményeit. Időközben az áldozatok szülei is panaszt tettek. Nem értenek egyet azzal, hogy a nyomozás Magyarországon úgy zárult le, hogy nem állapítottak meg bűncselekményt. A Nemzeti Nyomozó Iroda határozata szerint a járműbe beszerelt pót-üzemanyagtartállyal és a többi műszaki szabálytalansággal kapcsolatban nincs szükség további nyomozásra, mivel azok nem minősülnek bűncselekménynek.

Az lenne a normális, ha a magyar jegyzőkönyvet az olasz hatóságok is megkapnák – ezt mondta Krizsány László, az egyik érintett szülő az ATV Start című műsorban. Majd hozzátette: a Nemzeti Nyomozó Iroda meghatározta az időpontot, amikor ezeket a dokumentumokat átadta, az olasz ügyvédeken keresztül pedig arról van tudomásuk, hogy az olasz ügyészség ezeket nem kapta meg. Ezekkel új eljárást szeretnének indítani Olaszországban.

A másik érintett szülő, Szendrei Endre közben magával hozta az értesítést, amelyet a Nemzeti Nyomozó Irodától kaptak, és amely szerint bűncselekmény hiányában megszüntetik a nyomozást a buszt fenntartó társasággal szemben, helyette szabálysértési eljárást kezdeményeznek. Ezzel szemben – folytatja – egy oldalon keresztül szerepelnek azok a szabálytalanságok, amelyek megállapítást nyertek a nyomozás során. Szendrei Endre azt is megjegyezte, korábban megkeresték az NNI-t, arra voltak kíváncsiak, hogy a szakértői vélemény megérkezett-e Olaszországba, a válasszal azonban nem tudnak mit kezdeni, és „elképesztő” szerinte, hogy ilyen választ kaphatnak egy hivatalos szervtől. Szendrei szerint a kérdéses autóbusz el sem hagyhatta volna a telephelyet.

Krizsány László arról is beszélt, már a nyomozás első szakaszában azt érezték Magyarországon, hogy az ügyet „el akarják sikálni”, az igazságszolgáltatás pedig nem hajlandó megnevezni és felelősségre vonni a bűnösöket, Olaszországban viszont korrekt az eljárás szerinte: vádlottak vannak, bírósági tárgyalás is. A buszt vezető sofőrt is büntetőeljárás alá vonták már, aki korábbi betegségéből és a tragédiában szerzett sérülések miatt „a magyar járadékból pihenget és tengeti az életét”.

Veronai buszbaleset: A nyomozás szerint a buszt üzemeltető társaság nem hibázott

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink