Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-01 20:33:00

Civil szervezetek és ellenzéki szakpolitikusok demonstráltak az EMMI előtt a kormány oktatáspolitikája ellen

A résztvevők szerint: a diploma előtti kötelező nyelvvizsga, a használható tankönyvek szűkítése és a központosítás egyre inkább lerombolja a diákok esélyeit a továbbtanulásra.

Osztályozták a közoktatást

 

Együtt demonstráltak civilszervezetek és az ellenzéki pártok oktatáspolitikusai, mert szerintük nem csak káros folyamatok zajlanak az oktatásban, de hamarosan még nagyobb lehet a baj.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt a szülőket képviselő szervezet tagja arról beszélt, hogy a diplomaszerzéshez kötelező nyelvvizsga bevezetése kizárja a diákok jó részét a felsőoktatásból. A kormány oktatáspolitikáját értékelő civilek különböző szempontok alapján vették sorra az elmúlt 8 évet. A PDSZ őszre ígért akciót.

„Annyit tudok hozzátenni az értékeléshez, hogy rettenetesen nehéz az a helyzet, amiben benne van most mindenki az oktatás szereplőiből és azt gondolom, hogy minden eszköz előtt szabaddá kell tenni az utat, hogy őszre legyen egy erőteljes fellépés" – vélekedett Szűcs Tamás a PDSZ elnöke.

A civilek után az ellenzéki pártok szakpolitikusai is kiragadták a számukra legfontosabb elemeit a kormány oktatáspolitikájának. Szél Bernadett szerint a kormány átlépett a szülőkön, a tanárokon és a gyerkeken is: „Orbán Viktor és kormánya hadat üzent a gyermekeinknek”.

Kunhalmi Ágnes a szegény tanulók kiszorításáról beszélt: „A szegény családokba született gyermekek és a problémás gyermekeket ugyanúgy kipasszírozhatják a közoktatás rendszeréből és kitakaríthatják őket az iskolából”

Dukán András Ferenc a Momentum szakpoltiikus pedig szintén a diploma előtti kötelező nyelvvizsgát bírálta: „Ebben a helyzetben cinikus és felháborító azt mondani, hogy igenis mindenkinek azon múlik Magyarországon a boldogsága, hogy hogyan teljesít”.

A Független Diákparlament felszólalója elmondta, online tananyaggal fogják segíteni azokat a tanulókat, akik nem engedhetik meg maguknak a különórákat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink