Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-01 13:56:00

Arcot adni a holokauszt gyerekáldozatainak: több mint tízezer gyermeket nyomoztak le

Egy éve tart a Saul Gyermekei Emlékprogram és már több mint tízezer, a holokausztban meghalt gyermeket kutattak fel. A program célja, hogy 2024-ig elérjék a százezres számot.

Arcot adni a holokauszt gyerekáldozatainak: több mint tízezer gyermeket nyomoztak le

A Saul Gyermekei emlékprogram a holokauszt magyarországi gyermekáldozatait kutatja fel. Céljuk, hogy 2024-ig, a holokauszt 80. évfordulójáig a lehető legtöbb gyermekáldozatot felkutassák. Ezzel kapcsolatban Nemes Jeles László, az Oscar-díjas Saul fia rendezője és Vági Zoltán történész voltak az ATV Start Plusz című műsor vendégei.

A gyermekeket deportálták és túlnyomó többségüket az országhatáron túlra vitték. Az ő sorsukat szeretnék rekonstruálni és összegyűjteni a neveiket. A Saul fiára hivatkozva Vági Zoltán azt mondta, azt szeretnék megtenni százezerszer, amit a filmben egyszer próbálnak. Merthogy az ottani főszereplő, Saul egy gyermeknek igyekszik normális végtisztességet adni. A történész arról is beszámolt, hogy egy éve kezdték a munkát, és már több mint tízezer gyermekről vannak „adatok és nyomok”.

Nemes Jeles László közben arról beszélt, sokszor megkérdezték tőle: miért nem létező történetről készített filmet. Majd rájött, miért nehéz erre válaszolni.

Mint mondta, a valós történet attól valós, hogy valaki elmondta, a legtöbb történet ugyanakkor itt elveszett, mert nem volt, aki elmondja, teljes családok tűntek el és ölték meg őket.

Vági Zoltán elmondta, az új honlapjukon sorra kerülnek fel az áldozati profilok, miközben információgyűjtésre is felhasználták, amelynek eredményeképpen több mint 1000 gyereket jelentettek be. Mint mondta: egyenként „nyomozták le” a bejelentéseket. Emellett proaktívan is részt vesznek a munkában és összeszedik az anyagokat. Itt globálisan kénytelenek gondolkodni, hiszen a magyarokat érintő anyagok nem csak Európába, de akár más kontinensekre is szétszóródhattak.

A történész arról is beszámolt, hogy az ilyen projektek forrásmennyisége magas, eddig az Európai Unió és a Német Külügyminisztérium támogatásával dolgoztak, azonban a jövőben újabb forrásokra lesz szükség. Vági azt is megjegyezte, hogy a „holokauszt olyan, mint egy arc, és ezt az arcot ne felejtsük el”, most pedig – mint mondta – százezret kellene megtalálni.

A Saul Gyermekei emlékprogram a holokauszt magyarországi gyermekáldozatait kutatja fel

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink