Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-27 13:57:00

Kormányinfó: Gulyás szerint Karácsony alkalmatlan, Gruevszkiről is megkérdeztük

Gulyás Gergely Karácsonynak drukkolt az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson, mert róla Zuglóban már kiderült, hogy alkalmatlan - állította a kancelláriaminiszter, akit a Gruevszki-ügyről is kérdeztünk a mai kormányinfón. Az ATV kérdésére adott válaszából - még az ítélethirdetés előtt - az derült ki: egyetért Trócsányi igazságügyminiszterrel, aki szerint Gruevszkit annak az országnak nem lehet kiadni, ahol “az üldözése történt”.

Vidéken dolgozók Budapestre irányításával oldanák meg a Kormányablakokban kialakult tumultust

 

A mai kormányinfón, melyet Gulyás Gergely tartott Hollik István kormányszóvivővel, a kancelláriaminisztert a sajtótájékoztatóval egy időben zajló Gruevszki-tárgyalásról kérdeztük. Egyetért-e Trócsányi László igazságügyminiszterrel, aki még novemberben úgy nyilatkozott arról, hogy Macedónia kérte a Magyarországon menekült státuszt kapott Nikola Gruevszki kiadatását, hogy nem lehet kiadni abba az országba, ahol “az üldöztetése történt”. Gulyás Gergely erre azt válaszolta, hogy hivatalból is egyet ért az igazságügyminiszterrel.

Arra, hogy ezek szerint a tárgyalás végeredménye az lesz, hogy nem adják ki Nikola Gruevszkit Macedóniának, Gulyás Gergely azt mondta: nagy baj lenne, ha meg tudná mondani a bírósági tárgyalás végeredményét. A kormányinfó alatt megszületett a döntés a Fővárosi Törvényszéken arról, hogy nem adják ki Gruevszkit, ezt Gulyás Gergely úgy kommentálta, hogy tiszteletben tartják a bíróság döntését.

Kormányhivatali várakozások - volt-e válságtanácskozás?

Az ATV másik kérdésére, miszerint korábban az Index, most pedig a hvg.hu is beszámolt róla, hogy iszonytató sorok vannak a kormányhivatalokban az ügyintézésnél. Boros Péterné, a Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének az elnöke pedig azt nyilatkozta, hogy Budapesten 615 dolgozó hiányzik, országosan pedig 4000 a kormányhivatalokból, a kancelláriaminiszter azt mondta: a Miniszterelnökségen neki is és különösen a területért felelős államtitkárnak is az a feladata, hogy ha bármi nehézség felmerül, azt a lehető leggyorsabban megoldják.

Válaszában Gulyás Gergely emlékeztetett a közigazgatási reformra, mint mondta, ez attól függetlenül létezik, hogy a Közigazgatási Felsőbíróság felállításának az elhalasztására mindenféle időkorlát nélkül került sor. De január 1-jével egyfokú közigazgatási döntéshozatal lesz és kétfokú bírósági jogorvoslat. A hatósági jogkörök közül pedig van kétszáz olyan hatáskör, amelyet nem szükséges vagy nem ebben a formában szükséges ellátni, vagy nem a kormányhivataloknál lesz szükséges tartani. Mindezt szerinte a körülbelül 4500 fős létszámcsökkenést önmagában is indokolttá tette volna.

Csak Budapesten és Pest megyében...

“Most a helyzet az, hogy a január elsejei állapothoz szükséges létszám nagyjából előállt májusra, ezért van hét hónap a megoldásra. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy vidéken ilyen nehézségek nincsenek, vidékről például, aki készen áll erre, azt megkérjük, hogy legyen kedves Budapesten ellátni a feladatát, Pest megye és Budapest között kell egyensúlyt teremteni” - mondta Gulyás Gergely, cáfolva a “válságtanácskozásról” szóló hírt. “Semmilyen válságtanácskozás nem volt. Akár lehetett volna is, de nem volt erre szükség, mert a havi rendszeres kormányhivatal-vezetőkkel történő egyeztetésre szóló meghívót valaki a sajtó tudomására hozta és ezért ezt egy bombasztikus hírben meg lehetett írni” - fogalmazott.

A kormányinfón Gulyás Gergely egyértelművé tette: ha szükséges, akkor plusz forrásokat, vagy pedig átrendezéssel, átképzéssel további köztisztviselőket tudnak a kormányhivataloknál és kormányablakokban csatasorba állítani. A miniszter hangsúlyozta: vidéken nincsenek ilyen gondok, csak Pest megyében, és Budapesten. De Pest megyében is van még lehetőség arra, hogy további köztisztviselők álljanak rendelkezésre, tehát van mód arra, hogy a fennálló problémákat orvosolják. Az a cél, hogy ez néhány napon belül megtörténjen - nyomatékosította.

Arra, hogy Boros Péterné a Klubrádióban azt nyilatkozta ma reggel, hogy a miniszterrel mint szakszervezeti vezető meg tudta teremteni a kapcsolatot, de Tuzson Bencével, a területért felelős államtitkárral nem sikerül érintkezésbe lépnie, pedig próbálkozik, Gulyás Gergely úgy reagált: állok mindenkinek a rendelkezésére, akit jó szándékkal segíteni tudok.

Varga Judit igazságügyminiszter lesz

Arra, hogy Varga Judit, a Miniszterelnökség uniós kapcsolatokért felelős államtitkára lesz az új igazsàgügyminiszter, hogy lesz-e helyette másik államtitkár, illetve marad-e Völner Pál az igazságügyi tárca államtitkára, Gulyás Gergely azt mondta: a kormány szerkezete is változik, Varga Judit eddig az egyik államtitkára volt az európai uniós ügyeknek.

Az volt a megállapodás, hogy az igazságügyhöz tartozzon az európai uniós képviselet is. “Innentől kezdve pedig az államtitkár asszonynak lesz a feladata az miniszterként, hogy meghatározza, hogy európai uniós területen, illetve az igazságügyi területeken hogy államtitkárként, helyettes államtitkárként kikkel tud együtt dolgozni.

“Karácsony alkalmatlansága a leginkább kézenfekvő”

Karácsonynak drukkolt, “természetesen”, ahogyan Tarlós István főpolgármester is - árulta el Gulyás Gergely munkatársunk kérdésére. Szerinte az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás valamennyi indulójáról bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a főváros vezetésére.

“Az nyert, akinek az alkalmatlansága a leginkább kézenfekvő"  – mondta. Kérdésünkre, hogy miért, Gulyás Gergely azzal válaszolt:  úgy gondolja, hogy a három induló közül Karácsony Gergely az, akinek az elmúlt ötéves polgármesteri teljesítménye Zuglóban - a parkolási botránnyal és mindazzal, ami ott történt - a legegyértelműbbé teszi, hogy ő nem alkalmas a főváros vezetésére.

További belföldi híreink