Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-25 11:59:00

Szél: Gulyás „bagatellizálta” a kormány klímavétóját

Már a meghallgatás szellemisége is „problémás” volt Szél Bernadett szerint, amikor a kormány klímavétójáról kérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Gulyás Gergely szerint ugyanis 2050 messze van, előtte a 2030-as célkitűzéseket kell megvalósítani. A miniszter ugyanakkor jelezte: tárcája részt venne a jövő heti tematikus klímaülésen, ha annak az európai ügyek bizottsága zöld utat ad.

Szél: Gulyás „bagatellizálta” a kormány klímavétóját

Összehívta Szél Bernadett az európai ügyek bizottságát, miután – többek között – Magyarország is megvétózta a múlt héten azt a javaslatot, hogy az EU-s tagállamok 2050-ra klímasemlegessé tegyék Európát – számolt be róla még hétfőn a 24.hu. A bizottság kedd reggel már Gulyás Gergelyt hallgatta meg, és Szél Bernadett az atv.hu-nak elmondta: a Miniszterelnökséget vezető miniszter is rendelkezésre állna ezen a bizottsági ülésen, amelyet a Miniszterelnökség is megerősített. Arról azonban a bizottság elnöke, a fideszes Hörcsik Richárd dönt majd, amire Szél annyi ígéretet kapott, hogy „mielőbb” választ kap ezzel kapcsolatban.
 
Bár a klímavédelem már a mai miniszteri meghallgatáson is az egyik fő téma volt, Szél egy tematikus ülést is szentelne a témának jövő héten, ahol a bizottságon kívül kormányzati szereplők és ágazati civil szervezetek is megszólalhatnának a kormány klímastratégiájáról, és annak európai vetületéről.
 
A ma reggeli bizottsági ülés fókuszában egyébként Gulyás Gergely meghallgatása állt, amelyen Szél Bernadett szerint a klímaügy dominált, mint mondta, „az egyik legfajsúlyosabb téma volt”. Természetesen a kormány múlt heti vétójára is rákérdezett a politikus, de mint mondta, a meghallgatás „szellemisége is problémás volt”, és szerinte a miniszter „bagatellizálta a vétót”, merthogy 2050-ig van még idő, és előtte még a 2030-as kitűzések is ott vannak. Szél Bernadett ugyanakkor kiemelte: a Nemzeti Klíma- és Energia Tervet is azért kritizálta az EU, mert annak megvalósítása igen homályos, mert nem látszik a forrás és az sem, hogyan érnék el a leírt vállalásokat/célokat. Emellett olyan kérdések is terítékre kerültek, mint a jogállamiság, a Néppárt és a tudományos szabadság kérdése.

További belföldi híreink