Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-26 06:08:00

Időseket átverő csalók: így védekezhetünk ellenük

Egyre jobban féltik a fiatalok az idősebb generációt a modern technológia, és ezen belül is az internethasználat veszélyeitől. Bernschütz Mária generációkutató ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy egy jelentés szerint nem csak jobban aggódunk, de jobban is figyelünk a szülőkre, mint a környező országok.

Az idősebb generáció megfelelő technikai felkészültség hiányában egyre kiszolgáltatottabb, sokan leginkább családtagjaiktól kérnek segítséget – ez derül ki a Kaspersky új, Magyarországon végzett kutatásából. A fiatalabb generáció (17-54 évesek) jelentős része (csaknem 65%-uk) éppen emiatt attól fél, hogy szüleik átverés áldozatává válnak.

Ezzel kapcsolatban a generációkutató két pozitív hírt is kiemelt a kutatásból az ATV Start című műsorban. Mint mondta, a magyarok többet segítenek a szüleiknek, ez az úgynevezett fordított szocializáció, hiszen a fiatalabbak tanítják meg az idősebb korosztálynak, hogy ezeket az eszközöket hogyan használják. Emellett a féltés érzése is megjelent – folytatta –, hogy az idősebb generáció milyen problémákkal szembesülhet a modern technológiával való ismerkedésük alatt. Bernschütz Mária szerint az mindenképpen pozitívum, hogy a környező országoknál a magyarok többet segítenek az idősebb korosztálynak, például a wifit vagy vírusokat érintő problémákban is.

A generációkutató egy korábbi, az idősek internetes szokásait felmérő kutatásukra is hivatkozott, amely szerint nem feltétlen a kor a meghatározó ebben a kérdéskörben, sokkal inkább az, hogy mennyire innovatívan képesek feldolgozni az új eszközöket és azok használatát.


Mégis ez a korosztály az, aki a legtöbbször kattint azokra a marketingüzenetekre, amelyek az online térben jelen vannak, miközben az adatszűrés képessége is hiányos esetükben. Ez utóbbi kialakulásához Bernschütz szerint ugyanis idő kell, hiszen egyébként is rengeteg információ található az interneten.

atv.hu

További belföldi híreink