Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-26 05:10:00

Csak azért nem vallották be a tanárok, hogy túlterheltek, mert félnek?

A középiskolások kompetenciaméréséről, a tanárokat is érintő OECD-mérésről és az oktatás helyzetéről is beszélt Nahalka István az ATV Startban.

A középiskolások kompetenciamérése elkeserítő eredményt mutatott. Nahalka István oktatáskutató elmondta az ATV Start műsorában, hogy ez azt jelenti, hogy a 10. osztályosok 25 százalékának eredményei a 6. osztályosok átlaga alá került. Nagyon nagy a szórás a tanulók eredményei között, folytatta az oktatáskutató, nemzetközi összehasonlításban ezzel a középmezőnyben van Magyarország.

Nahalka István elmondta, hogy a magyar eredményekhez képest 2003 óta a kompetenciamérés eredményei alig változnak. Ez a stagnálás nem jó, közölte, javulásra lenne szükség, mert a PISA-felmérésben nemzetközi összehasonlítás szerint eléggé rosszul szerepelt Magyarország, bár a PISA-felmérés mást mér, mint a magyar kompetenciafelmérés, tette hozzá.


Az oktatáskutató szerint az egész oktatáspolitikát újra kell gondolni, változtatni kell az oktatás rendszerén. 

Az OECD-felmérés azt mutatta, hogy a pedagógusok nem vallották magukat túlterheltnek, tudtuk meg, de Nahalka szerint csak nem mertek nyilatkozni, mert féltik az állásukat. Ő azt tapasztalta, hogy igenis sokkal fáradtabbak a túlterheltség miatt.

Szükség van a béremelésre is, folytatta a szakember, de a legfontosabb az oktatás centralizáltságának kérdése. Szerinte nagyobb önállóságot kell, hogy kapjanak a pedagógusok a tanítási módszereikben, a tankönyvkiválasztásban, stb.

Nahalka említette, hogy a szakközépiskolások - régi nevén szakiskolások - eredményei jóval rosszabbak, ez teszi ki a fentebb említett 25 százalékot. Ez pedig azt jelzi, hogy a 8. osztály után nagyon jelentős szelekció következik be az oktatási rendszerben, ami negatív hatással van a teljesítményre, a színvonalra, mindenre, magyarázta. Nem csak több pénzre, hanem jobb körülményekre is szükség van ahhoz, hogy változást érjünk el, jelentette ki az oktatáskutató.

atv.hu

További belföldi híreink