Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-26 10:58:00

A KSH szerint 58-83 ezer forint között vannak az átlagos albérletárak

140 és 165 ezer forint között vannak az átlagos albérletárak a fővárosban az ingatlanpiaci szakértők szerint. A vidéki nagyvárosokban pedig jellemzően 110-120 ezer forintot kell kifizetni egy bérelt lakásért. A KSH nemrég publikált adatai szerint viszont az albérletben élők 80-90 ezer forintot fizetnek átlagosan a lakásokért.

"Itt 120 négyzetméterünk van, nappalink plusz két hálószobánk, és 210 ezer forintért lesz kiadó" - mesélte az ATV Híradó riporterének egy budapesti, nagypolgári lakás üzletkötője. Hozzátette, szerint egy hónapon belül bérlőre fog találni – mert az adottságaihoz képest még olcsónak is számít.

Budapesten ugyanis jelenleg 160 ezer, Miskolcon 80 ezer, Pécsett 85 ezer, Szegeden 95 ezer, Győrben 110 ezer, Debrecenben pedig 100 ezer forintot kell fizetni átlagosan egy bérelt lakásért az ingatlan.com adatai szerint.

A KSH adatai szerint viszont 2018 októberében egy magánszemélytől bérelt lakás átlagosan havi 80 ezer forintba került. Akik kedvezményt kaptak, azok átlagosan 58 ezer forintot fizettek, akik pedig nem kaptak kedvezményt, azoknak átlagosan 83 ezer forint volt a havi lakbérük. A budapesti bérleti díjak pedig megközelítették az országos átlag másfélszeresét.

"Ebben azok a szerződéseknek az adatai is benne vannak, amiket a felek két-három-öt vagy akár tíz éve kötöttek" - az ingatlan.com szakértője szerint a KSH számai a baráti ,rokoni lakáskiadásokra is kiterjednek, amelyek jellemzően piaci ár alattiak, jelentős kedvezményekkel.

"A budapesti átlag, amit a KSH mért, és internetes portálokon kötöttek a felek, ez 120 ezer forintos havi átlagos bérleti díjat mutat, ami 2018-as állapotot tükröz, úgyhogy a jelenlegi, 2019 júniusi 160 ezer forintos, átlagos havi bérleti díj, amit azoknak kell fizetni, akik most kötnek szerződést, ez reálisnak tűnik." - fejtette ki Balogh László vezető elemző.

"Jelen pillanatban 19 kiadó ingatlanunk van a budapesti ingatlanpiacon" - a Balla Ingatlan ügyvezetője szerint jelenleg alacsony az elérhető albérletek száma, miközben a kereslet változatlan - a szakértő mégsem számít nagyobb bérletidíj-emelkedésre.

"Egyensúlyi piacra számítok a következő hónapokban, annak ellenére, hogy általában ez szokott lenni az évnek az a legforgalmasabb időszaka, vagy legmozgalmasabb időszaka az albérletpiacon, amikor több szokott lenni a kereső, és ennek köszönhetően ugye inkább az emelkedés, az áremelkedés, a bérleti díjak emelkedése felé szokott ugye elmenni a mutató, vagy a mérlegnek a nyelve." - tette hozzá Balla Ákos ügyvezető.


Balla Ákos azt mondja, a bérleti díjak évek óta stabilak, ráadásul az adott árért egyre inkább minőségi ingatlanokat kínálnak a bérbeadók, akik a szakértő szerint – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – ma már egyre kevésbé válogathatnak a bérlők között.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink