Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-24 15:53:00

Nem sok kell ahhoz, hogy a nyugdíjasok megint kölcsönözzenek az álamnak

A költségvetési törvény tervezete szerint jövő januárban 2,8 százalékos lesz a várható nyugdíjemelés, a 2020-ra becsült infláció alapján.

Nem sok kell ahhoz, hogy a nyugdíjasok megint kölcsönözzenek az álamnak

Ha ennél magasabb lenne a következő évben az infláció, akkor jövőre megint a nyugdíjasok hiteleznek az államnak, legalább 2020. novemberig - írja a nyugdíjguru.hu-ra hivatkozva a 24.hu.

Ennek oka, hogy 2012-től a nyugdíjakat minden év januárjában annyival kell emelni, amekkora árnövekedéssel tervez a központi költségvetésről szóló törvény. A 2,8 százalékot úgy lőtték be jövőre, hogy mostanában éppen 3,9 százalék körüli az infláció. De ez az érték persze időközben lejjebb is mehet, mint ahogy a szakértők is 3,3-3,4 százalékot jeleznek előre az idei évre, utána meg 3 százalék alattit.

Ha mégsem csökkenne vissza 2,8 százalékra jövőre az infláció (és a Parlament nem módosítja a költségvetési törvény ezen előrejelzését), akkor ebből következne, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke 2020-ban az infláció késedelmes követése miatt ideiglenesen romlana, írja a nyugdíjguru.  

Ebben az esetben legalább jövő novemberig, vagyis 2020. januárjától 11 hónapon át megint a nyugdíjasok fogják hitelezni a magyar államot az előre becsült és a tényleges infláció mértékének különbözetéig, miközben sokszor fogják hallani, milyen gondosan ügyelnek a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzésére.

atv.hu

További belföldi híreink