Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-24 18:05:00

Megkérdeztük Varga Mihályt – ezt mondja Káslerék Magyarságkutatóra vonatkozó 1,7 milliárdos igényéről

A Pénzügyminisztérium véleménye a 2020-as költségvetésben van benne. A tervezési egyeztetések során mi úgy gondoltuk, hogy az az összeg, amivel a kutatóintézet biztonsággal el tud működni - nyilatkozta az atv.hu-nak Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor arról kérdeztük, hogy a Magyarságkutató Intézet számára Kásler Miklósék egy “titkos” előterjesztésben 2021-től 1,77 milliárd forintot kérnek. A jövő évi költségvetési javaslat 1 milliárd 335 milliót irányoz elő.

 Megkérdeztük Varga Mihályt – ezt mondja Káslerék Magyarságkutatóra vonatkozó 1,7 milliárdos igényéről

A hvg.hu írta meg egy a birtokába került előterjesztésre hivatkozva, hogy Kásler Miklós EMMI-miniszter egy olyan javaslatot terjeszt a kormány elé, melyben a januárban létrehozott Magyarságkutató Intézetnek még több pénzt kérnek: 2021-től minden évben 1,77 milliárd forintot. De ezen felül terveik szerint két új múzeumot is létrehoznának több mint 4,5 milliárd forintból.

A kutatóintézetnek 2019-re több mint 800 millió a költségvetése. Ehhez a Palkovics Lászlóék innovációs tárcájához tartozó kutatás-fejlesztési hivatal (NKFIH) plusz 410 milliót juttat. Így a Magyarságkutató több mint 1,2 milliárdos büdzsével gazdálkodhat idén.

“2021 még odébb van. Még a 2020-as költségvetést sem fogadtuk el. A mi véleményünk a 2020-as költségvetésben van benne. A tervezési egyeztetések során mi úgy gondoltuk, hogy ez az összeg az, amivel a kutatóintézet biztonsággal el tud működni” - nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter az atv.hu-nak a Magyarságkutató Intézet jövő évi költségvetésére célozva.

Az EMMI fejezetében a Magyarságkutató Intézet során három rubrika olvasható: eszerint Varga Mihályék jövő évi költségvetési javaslata 2020-ra Működési költségvetés címszó alatt személyi juttatásokra 523,8 milliót, munkaadókat terhelő járulékokra és szociális hozzájárulási adóra 90,3 milliót, míg dologi kiadásokra 721,6 millió forintot irányoz elő. Ez összesen több mint 1 milliárd 335 millió forint.

További belföldi híreink