Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-22 19:05:00

"Áldatlan állapotok": Megoldást sürget a Mi Hazánk Mozgalom

A Mi Hazánk megoldást sürget a Tisza hulladékszennyezésének felszámolására - mondta a párt környezet-, természet és állatvédelmi kabinetje, a Zöld Hazánk két társelnöke a Kiskörei Vízerőműnél.

Fülöp Erik, a Mi Hazánk politikusa, független országgyűlési képviselő elmondta: ugyanitt először másfél hete hívták fel a figyelmet arra a "hatalmas környezetszennyezésre", mely évről-évre a kiskörei vízlépcső környékén tapasztalható. Bár úgy tudják, azóta megkezdődött a felhalmozódott nagy mennyiségű kommunális hulladék és uszadék eltávolítása, a munka várhatóan hosszú időt vesz igénybe. 

Jelezte: a témában parlamenti interpellációt nyújtott be azzal a céllal, hogy mielőbb sikerüljön megszűntetni az "áldatlan állapotokat". Tájékoztatása szerint a hulladék zöme Ukrajnából származik, ezért kérte a kormányt a környezetvédelem ügyének és természetes vizeink védelmének sokkal erőteljesebb képviseletére. Egyúttal határozott kiállást kért annak érdekében is, hogy "az ukrán állam hathatós szabályozással oldja meg: az ország kommunális hulladéka ne a magyar embereket mérgezze" - fogalmazott.


Csereklye-Klapwijk Krisztina, a Zöld Hazánk másik társelnöke ökológiai katasztrófának minősítette a kiskörei helyzetet, mely szerinte komoly stresszhatást jelent a környezetnek és az emberi egészségre is ártalmas lehet. 

Közölte: a környezettudományok doktoraként több vizsgálatot elvégezve megállapította, hogy a teljes ökoszisztéma felborult a területen. 

A víz oxigénhiányos, ami az őshonos halállományban pusztulást idéz elő - tette hozzá, megjegyezve: az ilyen mértékű, tartós környezetterhelés a part és meder visszafordíthatatlan módosulásához is vezethet, míg a romló vízminőség a közeli szabadstrandon okozhat problémákat. A jelenség hosszabb ideje fennáll, ezért is sürgető annak mielőbbi megoldása - hangsúlyozta.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink