Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-21 18:26:00

Már 16 ezren szavaztak az ellenzéki előválasztáson

Péntek kora délutánig több, mint 16 ezren adták le a voksukat a budapesti előválasztáson. A szervezők abban bíznak: július 26-án délig akár 60-70 ezer ember is szavaz majd arról, ki legyen a Fidesz jelöltjének kihívója októberben. A főpolgármester-jelöltek kampányaiban ma a közlekedés volt a középpontban.

Előválasztás: Két nap alatt több, mint 16 ezer szavazat

 

A közlekedési alapjövedelem lényegét magyarázta élő facebook-közvetítésben az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester jelöltje a 4-es, 6-os villamoson. Karácsony Gergely célja, hogy a jelenlegi kedvezmények megtartása mellett a közösségi közlekedés gyakoribb használatára ösztönző támogatás alakulhasson ki.

„Azt a lehetőséget szeretnénk kínálni, hogy egy bizonyos összeget – amelynek pontos meghatározásához látnunk kellene a pontos költségvetési helyzetet, de olyan évi 50 ezer forintra gondolunk – hogy azt valaki egy éves bérlet árából levonja, vagy pedig továbbra is fenntartja az ingyenes parkolási lehetőségét” – mondta Karácsony Gergely.

A közlekedés az egyik olyan kérdés a Momentum főpolgármester-jelöltje szerint, amelynek jelentős átalakítása hosszú távon érinti a költségvetést, ám Kerpel-Fronius Gábor szerint apróbb lépéseket lehetne tenni a javítás érdekében. „Hogy integrált bérlet legyen, hogy az agglomerációban élők a vonatot, a budapesti közlekedési eszközöket – tehát a buszokat, villamosokat, bubikat, és adott esetben ezeket a közösségi autókat egy bérlettel vehessék igénybe, ez viszonylag kis ráfordítással megoldható, de érdemben javíthatja a budapestiek helyzetét” – fogalmazott a Momentum főpolgármester-jelöltje.

A klímavédelem miatt is kitart az elektromos buszokra vonatkozó elképzelése mellett a DK főpolgármester-jelöltje. Kálmán Olga havonta tíz buszt cserélne elektromosra, amely éves szinten 10 milliárd forintos tételt jelent, és ez – szerinte – jó konstrukciókkal finanszírozható is lenne. Április 18-án jelent meg egy hír, nem más, mint Gulyás Gergely jelentette be, hogy a magyar kormány háromezer új, elektromos busz beszerzését finanszírozza. Budapest kér ebből a háromezer elektromos autóbuszból, az már egészen biztos – jelentette ki a DK által támogatott főpolgármester-jelölt.

Az előválasztáson a szavazást bonyolító aHang adatai szerint adásunkig több, mint 16 ezren szavaztak, annak ellenére, hogy erre már csak személyesen van lehetőség – az internetes szavazáshoz szükséges regisztráció ugyanis már lezárult.

„A folyamat az bonyolult volt, de ez volt az egyetlen valóban legális, hitelesíthető regisztrációs forma online. Ez 20-án reggel 8-kor lezárult, és azok az emberek, akik így be tudtak regisztrálni, 26-áig fognak tudni szavazni. Erről, akinek most még nem sikerült szavazni, mindenképpen fog kapni egy emailt, amint le tud szavazni” – mondta Hajdú Gergő, az aHang munkatársa.

A főpolgármester-jelöltek soron következő vitáját élőben is követhetik majd: mégpedig itt, az ATV-n, vasárnap este 20.25 perctől.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink