Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-20 18:31:00

Távozik Trócsányi: Varga Judit is esélyes igazságügyminiszternek

Hamarosan kiderül, ki lesz az Orbán Viktor által uniós biztosnak jelölt és június végén távozó Trócsányi László utóda az igazságügyminiszteri székben. Döntés még nincs, tavaly Bajkai István képviselő, néhány hete Völner Pál igazságügyi államtitkár nevét lehetett hallani, most Varga Judit miniszterelnökségi államtitkárt is komoly esélyesnek tartják.

Távozik Trócsányi: Varga Judit is esélyes igazságügyminiszternek

Trócsányi László igazságügyminiszter nem csak Orbán Viktor európai uniós biztos jelöltje, de a Fidesz-KDNP lista vezetőjeként már megválasztott európai parlamenti képviselőnek is minősül. A miniszter ki is megy Brüsszelbe, de előtte az összeférhetetlenséget meg kell szüntetni, azaz le kell mondania kormányzati szerepéről.

Ma a kormányinfón kérdésünkre Gulyás Gergely a június 30-át említette, ezek szerint a hónap végén távozik Trócsányi László az igazságügyi tárca éléről.

A tavaly áprilisi választások után a kormányalakításkor még azt lehetett hallani, hogy a tárca élén Bajkai István volt erzsébetvárosi alpolgármester követheti Trócsányi Lászlót, aki a Fidesz listájának a 20. helyéről került a parlamentbe, és első ciklusos képviselő. Néhány hete fideszes politikusok az esélyesek között említették Völner Pál igazságügyi államtitkárt is, és “egy főbírót is”, hangsúlyozva: nincs még döntés Trócsányi László utódjáról, de több név is a listán van.

Ma a kormányinfón Gulyás Gergely nem mondott nevet, hogy ki követheti Trócsányi Lászlót az igazságügyi tárca élén, munkatársunk kérdésére a kancelláriaminiszter azt válaszolta: a sok kiváló jelölt közül a miniszterelnök fog dönteni, hogy ki lesz az új igazságügyminiszter.

Kormányközeli forrásaink ma azt mondták: Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárának “komoly esélye van” Trócsányi székére.

Orbán Viktor miniszterelnököt munkatársunk hétfőn kérdezte Trócsányi László távozásáról, és hogy tervez-e más poszton is minisztercserét, a kormányfő válaszát itt olvashatják.

Ajánlom

További belföldi híreink