Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-20 16:35:00

Kunetz: 84 traumatológus mondta fel a Péterfyben az önkéntes túlóra szerződését

Összeomlott a fővárosi traumatológiai ellátás, ezt állította Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő az ATV Start műsorában, aki arról is beszélt, hogy meg kell szüntetni a műtétek alulfinanszírozottságát, hogy ne fordulhasson elő, hogy kapacitás hiánya, műtőhiány, intenzívosztályos háttérhiány, eszközhiány miatt a betegellátás csorbuljon.

Kunetz: 84 traumatológus mondta fel a Péterfyben az önkéntes túlóra szerződését

Említette, hogy a négy traumatológiai intézet is kevés, és közülük is csak 2-3 tudja ellátni a betegeket, ezért ha hét súlyosan sérült beteg lenne egyazon időpontban, akkor a hetediket már nem tudná ellátni a sűrgősségi ügyelet.

Kunetz hangsúlyozta, hogy nem csak a politraumás ellátásokra kell gondolni, mert egyéb idegsebészeti betegségek, sérülések is vannak, melyek azonnali beavatkozást igényelnek. Megjósolhatatlan, hogy ha valaki életveszélyes állapotba kerül, el tudják-e látni megfelelően, folytatta, mert sokszor előfordul hogy egy intézet valami ok miatt nem tudja fogadni a beteget, ezért tovább kell szállítani, és minden szállítás növeli a kockázatot, tette hozzá.

Összeomlás fenyegeti a fővárosi traumatológiai ellátást?

 

Kunetz Zsombor elmondta, hogy májusban 84 traumatológus mondta fel a Péterffy baleseti központjában az önkéntes túlóra szerződését, és jelenleg még ötvenen tervezik a felmondásukat. Részben a bérezés miatt, részben a munkakörülmények miatt, mert nagyon túlterheltek, közölte. Elhangzott, hogy a jövő évi költségvetési tervezetben nincs komolyabb fejlesztésre szánt összeg az egészségügyre.

Így valószínű minden marad a régiben, jegyezte meg az egészségügyi szakértő. Jelezte, hogy a társadalomnak ki kellene kényszeríteni a változtatást, az orvostársadalom is ezt akarja tenni, ezért hívták össze a rendkívüli közgyűlést.

atv.hu

További belföldi híreink