Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-20 21:18:00

Karácsony: El kell kezdeni máshogy vezetni ezt a várost

Csütörtök reggel óta szavazhatnak a budapestiek az előválasztáson. Tarlós István azt mondta, nem tart tőle, Karácsony Gergelyről pedig azt mondta, számos párt és koalíció létrehozója és szétrobbantója volt és nem egy nagy igazmondó. Mindezekre az Egyenes beszédben reagált Karácsony Gergely.

“Itt vagyok” - reagált viccesen Karácsony Gergely Dobrev Klára néhány perccel korábbi kijelentésére, hogy egy erős, erőteljes, a város érdekeiért kiállni képes főpolgármestert szeretne. Majd hozzátette, hogy nagyon fontos, hogy mit gondolnak a DK vezetői, őt azonban egy fokkal jobban izgatja a budapestiek véleménye.

Szerinte a ma elindult kampány megmutatja, hogy nem az ellenzék főpolgármester-jelöltjét keresik, hanem a budapestiek emberét, aki leváltja a Fidesz helytartóját.

Elmondta, hogy abban az értelemben ő mindenképpen a helyzet győztese, hogy nagyon régóta javasolja a demokratikus ellenzéknek, hogy a demokratikussága ne csak abban merüljön ki, hogy védi a már meglévő kereteket, hanem létrehoz újakat is, amivel áthidalható az emberek és a pártok közötti szakadékot, amely nem csak Magyarországon, hanem az egész világon jellemző.

Azt az embert keressük az előválasztáson, aki méltó ellenfele lehet Tarlós Istvánnak. “Nem erős vezetőre van szükség, hanem erős városra, mert az erős vezető abból lesz, hogy mögötte van a város.” Mint mondta, most azzal tudják maguk mögé állítani a várost, hogy az emberek kezébe adják a döntést, hogy ki lesz a jelöltjük. Karácsony Gergely szavai szerint nagyon fontos, hogy aki demokratikus gondolkodásúnak tartja magát, menjen el szavazni. Hozzátette, hogy csütörtökön tömegek éltek ezzel a lehetőséggel.

 

Arra felvetésre, hogy az ellenfelei és a kommentelők szerint szinte már minden szeretett volna lenni, azt mondta, hogy neki a politika elsősorban a szolgálatról szól, ezért választotta az önkormányzati politizálást 2014-ben. Ezért is szerette a zuglói polgármesteri posztot, mert csak úgy lehet változást elérni, ha elkezdenek helyben máshogy politizálni. Mert - ahogy mondta - az ellenzéki politizálás alapjait az önkormányzatoknál kell lerakni.

“Ami benne van az összes ellenzéki párt programjában, a garantált jövedelem, az, hogy nem lakoltatunk ki embereket és a lakhatási támogatás, ezeket én mind megcsináltam” - mondta Rónai Egonnak Karácsony Gergely. Számára az igazi munka a megválasztás után kezdődik, mert szerinte ezt a várost el kell kezdeni másképpen vezetni.

“A fidesz ereje abban van, hogy beleerőszakolja a fejünkbe, hogy a politizálás csak a pénzről és a hatalomról szól. Nekünk az a feladatunk, hogy ezt a gondolkodást megváltoztassuk.”

A metróvonal meghosszabbításával teljesen egyetért, az elektromos autóbusz beszerzésről viszont azt mondta, abban a formában, ahogy Kálmán Olga mondta, nem lehet megcsinálni, mivel a költségvetés nem engedi. “Ha lesz rá pénzt, veszünk elektromos buszokat, de egy város közlekedésének alapját elsősorban a kötött vonalas közlekedés adja. Nagyon fontos a vasúti pálya integrálása és a metróvonalak meghosszabbítása.”

Közösségi rendészeti programot szeretne indítani a városban, amit helyben Zuglóban nagyrészt megvalósítottak. Ez a program a körzeti megbízottakat teszi a középpontba és látja el megfelelő eszközökkel és kommunikációval. A cél az, hogy az emberek azt érezzék, hogy a szomszédjukban lakik a rendőr, ami jelentősen növeli a közbiztonság érzését.

A lakhatási biztonság elérése nagyon fontos társadalompolitikai cél, amit például lakásfenntartási támogatással és adósságkezeléssel. Karácsony Gergely szerint erre azért kell költeni, mert a legtöbb kilakoltatás azzal kezdődik, hogy van egy kisebb összegű be nem fizetett csekk, amelynek nem kezelése aztán hozza magával a nagyobb összegű számlát, a folyamat végén pedig a család elveszítheti az otthonát. Az adósságkezelési szolgáltatás a jó szociális munkával kiegészítve lehetőséget biztosít arra, hogy még akkor avatkozzanak be, amikor kicsi a baj.

Egyetért azzal, hogy kell szociális bérlakásokat építeni, ám ehhez nagyjából 300 milliárd forintra lenne szükség, ami szerinte nem kizárt, hogy megszerezhető, ha az Európai Unió összeszedi magát és nem a korrupt kormányokat, hanem a tisztességes városokat támogatja.

Jelenleg nagyon sok üres lakás van, amit az önkormányzat hosszabb távra bérbe venne azoktól a magánszemélyektől, akik azért nem adják ki, mert félnek a bizonytalanságtól. Karácsony Gergely szerint aztán ezeket a lakásokat az önkormányzatok a rászorulók számára biztosíthatnák.

A beszélgetés végén Karácsony Gergely felemelt egy hatalmas csekket, amelyet Mészáros Lőrinc vejének és lányának a házához vitt ki. Mint mondta, sok olyan igazságtalanság történt Budapesten is, amit orvosolni kell. Az emberek nagyobbik része szerinte itt is nehezebben él, hiszen nem jön a metró, kosz és lakhatási válság is van.

“A Tiborcz-adó a felső 1 százalékot adóztatná meg, azokat a villákat, amik most nőnek ki a városban.” Hozzátette, hogy egy most is kivethető helyi adóról van szó és a kerületkenek van erre jogosultságuk. Ha lemondanak róla, akkor pedig a főváros tudja mindezt behajtani.

Pontosan tudja, hogy a felső egy százalékban vannak olyanok, akik tehetségesek és ennek köszönhetően gazdagodtak meg, szerinte ők jó szívvel fogják befizetni, hiszen tudják, hogy nem rossz szándékkal történik mindez. de úgy fogalmazott, hogy aki lopott pénzből gazdagodott, attól el fogják venni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink