Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-20 11:38:00

Gulyás Gergely az ATV-nek: tűrhetetlen módon járt el a WizzAir

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint olyan bírsággal kellene sújtani a légitársaságot a tegnap este történtek miatt, melynek nyomán legközelebb nem kerülnének az utasok ilyen helyzetbe. Michel Barnier uniós Brexit-tárgyalót tudná támogatni a kormány az Európai Bizottság elnökének - mondta a kormányinfón az ATV kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Gulyás Gergely az ATV-nek: tűrhetetlen módon járt el a WizzAir

Fogyasztóvédelmi eljárást fogunk indítani és a lehető legszigorúbb bírság kiszabását fogom javasolni a hatóságoknak- jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón az ATV kérdésére azzal kapcsolatban, hogy a WizzAir több száz magyar utast hagyott tegnap este Brüsszelben a repülőtéren, miután törölték a budapesti járatot, de az ott hagyott utasok semmilyen ellátást nem kaptak a WizzAirtől. A történetekről többek között Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is beszámolt, aki szintén a Brüsszelben ragadt utasok között volt.

A miniszter szerint más légitársaságoknál is előfordul, hogy kisebb gépet tudnak csak küldeni, ezért nem fér fel rá például mindenki, de azt a gyakorlatot, hogy ilyenkor nincs teljes körű tájékoztatás, véleménye szerint nem először csinálja a WizzAir. „A fogyasztóvédelmi eljárás a mai napon el fog indulni”- jelentette ki a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a legutóbbi, frankfurti járattal kapcsolatban – amikor az utasoknak csak egy részét engedték csak fel a gépre, a többieknek pedig ott kellett maradnia - indított eljárásnak lett-e bármi következménye, Gulyás Gergely úgy felelt: valószínűleg a bírság lesz az egyetlen következmény, de a frankfurti már a második eset volt, a mostani brüsszeli pedig a harmadik lesz a sorban- emlékeztetett. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint olyan bírságot kellene kiszabni, ami visszatartja a légitársaságot attól, hogy máskor is hasonlóan járjon el. Mint mondta, ilyenkor van egy szabályozás az EU-ban, hogy felajánlják, hogy milyen átszállással és hogyan lehet eljutni az úticélba és ott helyben ehhez kártérítést is adnak. Gulyás szerint ez még mindig sokkal olcsóbb kellene, hogy legyen, mint az a bírság, melyet kiszabnak a fogyasztóvédelmi eljárást végén. „A WizzAir tűrhetetlen módon járt el”- szögezte le.

Munkatársunk másik kérdésére, hogy Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója azon személyek között van-e, akiket már említett a sajtó a V4-ek, illetve a magyar kormány által is a támogatható jelöltek között, a miniszter azt mondta: Barnier azok közé tartozik, akiket tudna a magyar kormány támogatni. Arra a felvetésre, hogy a sajtóban megjelent Maros Sefcovic neve is, akit a hírek szerint uniós külügyi főtárgyalónak jelölnének, ő is rajta van-e a kormány által támogatandók listáján, Gulyás úgy válaszolt: Sefcovic szerepvállalásának esélyét lényegesen csekélyebbnek látja, mint Barnier-ét, de a magyar kormány részéről a támogatást megkapná.

Az MTA-val kapcsolatos törvénymódosítás kapcsán munkatársunk kérdésére, hogy az MTA kutatóhálózatának a vagyonát nem ingyenesen használatba vennék - ahogy a törvényjavaslat szól - hanem azért bérleti díjat fizetnének, vagy megvennék, Gulyás Gergely azt mondta: a miniszterelnök által kiválónak nevezett törvényjavaslaton nem kívánnak módosítani.

A Trócsányi László utódját firtató kérdésre – miszerint a sajtóban Völner Pál igazságügyi államtitkár és Bajkai István képviselők neve merült fel - pedig a miniszter elmondta: a legkésőbbi határidő június 30-a, eddig az időpontig az igazságügy-miniszternek le kell mondania uniós szerepvállalása miatt, a sok kiváló jelölt közül pedig a miniszterelnök fog dönteni, ki legyen az utódja.

További belföldi híreink