Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-19 15:33:00

Rögzítenék az arcmását a 25 ezernél nagyobb tömeget vonzó koncertek közönségének

A terrorveszély és a társadalom védelme miatt a szervezőknek a jegyvásárláskor rögzítenie kellene a fizetős, 25 ezernél nagyobb tömeget vonzó zenei fesztiválok, koncertek közönségének nevét, más adatát, az arcmását is. Az arcmását belépéskor ellenőriznék és az adatokat 90 nap múlva törölnék - ez derül ki a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő által benyújtott törvénymódosítási javaslatból.

Rögzítenék az arcmását a 25 ezernél nagyobb tömeget vonzó koncertek közönségének

Tegnap este Gulyás Gergely miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, valamint Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselő törvényjavaslatot nyújtott be a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló törvény módosítására. 

gulyás gergely miniszterelnökséget vezető miniszter (fotó: mti)Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (fotó: MTI)

A javaslat lényege: a zenei koncerteken, “a zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó tömegrendezvény szervezője” - ha a forgalomba hozott jegyek száma meghaladja a huszonötezer darabot – a tömegrendezvényre belépők személyi biztonságának biztosítása, a bűncselekmények, kiemelten a terrorcselekmények hatékony megelőzésének/felderítésének elősegítése érdekében köteles volna a belépésre jogosító jegy ellenében a látogatók meghatározott személyes adatait rögzíteni: a családi és utónevét, állampolgárságát, születési idejét, nemét, személyazonosításra alkalmas, arcképmását tartalmazó okmányát, arcképmását.


Az indoklás szerint “az ilyen tömegrendezvényeken az aktív fizikai biztonsági intézkedések mellett a rendezvényeken részt vevő személyek beazonosítása hatékonyan segíthetné elő a súlyos, a látogatók életét vagy egészségét veszélyeztető bűncselekmények megelőzését vagy azok bekövetkezése esetén az azokkal szembeni megfelelő intézkedések alkalmazását és a következmények kezelését”.

Arcképmás 

A javaslatból kiderül: az adatrögzítésre főszabály szerint a tömegrendezvény helyszínén, személyazonosításra alkalmas, arcképmást tartalmazó okmány alapján, “az adattakarékosság elvére figyelemmel, elkerülve a szükségtelen okmánymásolást”, kizárólag az arcképmás tekintetében annak másolata útján kerülhetne sor. 

Figyelemmel ugyanakkor arra, hogy az ilyen tömegrendezvények jellemzően igen nagy számú látogatót vonzanak, “szükséges lehetőséget teremteni a jeggyel már rendelkező látogatók adatainak előzetes rögzítésére is” - tartalmazza a javaslat. 

kocsis máté, a fidesz frakcióvezetőjeKocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője

A törvényjavaslat nem részletezi ennek a módját, e lehetőség biztosításának szükségességét, illetve az adatok rögzítésének technikai lebonyolítását - azt, hogy ez például a személyes megjelenés vagy az elektronikus úton történő adatrögzítés lenne. Ezt az adatkezelő mérlegelésére bízza.

Viszont a törvényjavaslat arra is kitér, hogy az előzetes rögzítés során megadott adatokat a tömegrendezvény helyszínén össze kell vetni a látogató okmányában szereplő adatokkal. És ha az előzetesen rögzített adatok és a bemutatott okmányon szereplő adatok között eltérés állapítható meg, a látogató legfeljebb csak a helyszíni adatfelvételt követően léphetne be a tömegrendezvény területére. 


Az előzetes rögzítés során megadott adatokat a tömegrendezvény befejezését követően akkor is haladéktalanul törölni kell, ha az érintett el sem ment a rendezvényre. 

A koncertek szervezője kizárólag a tömegrendezvényre ténylegesen belépők személyes adatainak kezelésére kötelezné a tömegrendezvény szervezőit - ezeket az adatokat a tömegrendezvény befejezésének időpontjától számított 90 napon belül törölniük kell. 

nacsa lőrinc, a kdnp országgyűlési képviselője (fotó: mti)Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője (fotó: MTI)

A javaslat végül, de nem utolsó sorban arról is rendelkezik, hogy a rögzített adatokat – az adatrögzítés céljával összhangban – mely bűnüldöző szervek számára lehet átadni.

Ajánlom

További belföldi híreink