Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-19 05:10:00

Mindent tönkre tett a csapadék: újabb gyümölcs drágul durván

Duplája a meggy ára a tavalyinak, a gyümölcs kilóját még a piacon is átlagosan 1000 forintért vehetjük meg, és noha még csak a meggyszezon elején járunk, az már most elmondható, hogy idén nem lesz túl jó a termés. A dietetikus ennek ellenére mégis azt mondja: vegyünk inkább kevesebbet, és tegyünk néhány szemet a müzlinkbe, minthogy egyáltalán ne fogyasszuk.

A sok csapadék monília-fertőzést okozott, ez a termés 10-15%-át érinti, de a csapadékos időszakban sok fa el sem jutott addig, hogy termése legyen, mert az esőben a méhecskék nem szálltak ki a kaptárból, és nem porozták be a virágokat.

A piaci árat a kereslet kínálat határozza meg, kereslet pedig lenne a gyümölcsre, amiből viszont nem sok lett ebben az évben.


"Sajnos az idei esztendőnek az ára a tavalyi esztendőhöz képest duplájára nőtt, mivel tavaly a meggyet 500 forintért mértük kilóját, most pedig 1000 forint kilója" - mondta az ATV Híradónak egy piaci eladó.

De ez akár 2000 ft is lehet, a FruitVeB alelnöke elmondta Híradónknak, a meggy árát a cseresznyéhez viszonyítva határozzák meg, az pedig idén ugye magas volt. A mostani meggy árak viszont még kevésbé mérvadóak, mert ahogy a szakember elmondta, a gyümölcs szezonjának még csak az elején vagyunk.

"Ebben az évben talán a kajszibarack és az őszibarack kivételével szinte minden gyümölcsfajból egy az átlagosnál közepesnél gyengébb termést szüretelünk, és ha gyengébb a termés, akkor értelemszerűen emelkednek az árak. Ezt éltük meg szamócában, ami egy nagyon jó termésnek indult, majd a májusi csapadékok jelentős mértékben elrontották" - fejtette ki Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke.

A dietetikus azt ajánlja a lehetőségekhez képest azért, ha tudunk, együnk gyümölcsöt, és inkább vegyünk kis mennyiséget.

"Olyanra gondolok hogy házi müzlit készítünk, mondjuk zabkorpa, zabpehely, kukorica pehely, olajos magvak, és ilyen pici aszalt gyümölcsök, és akkor csak a tetejére ilyen mutatóba pár szem meggyet azért teszünk, hogy ne maradjunk le a meggy élvezetéről" - magyarázta Sasvári-Szekeres Anita.


Stábunk elment Budapesttől néhány kilométerre Pécelre, egy szedd magad helyre, ugyanis ilyen helyeken mindig olcsóbb a gyümölcs, hiszen az egyik legnagyobb költség a betakarítás költsége. Így, ha mi magunk jövünk ki a gyümölcsösbe, mászunk fel a létrára, és szedünk tele egy vödröt, vagy ládát, akkor akár 20, vagy 40%-kal olcsóbban is hozzájuthatunk a meggyhez, mint a boltokban.

atv.hu

További belföldi híreink