Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-19 13:23:00

Mellár: hiába jön plusz 32 milliárd, ha az kutatás fedőnév alatt kerül majd bizonyos cégekhez

Módosító javaslatot nyújtott be az MTA megcsonkítását célzó törvényjavaslathoz Mellár Tamás, mely azt tartalmazta, hogy a kormány embereinél nagyobb arányban legyenek jelen a tudomány képviselői a leendő irányító testületben, de a kormánypárti többség "lesöpörte az asztalról" indítványát.

A Kulturális Bizottság megszavazta az MTA átszervezését

 

Konkrétan azt szerették volna, hogy a 12 fős testületből négy fő legyen a kormány által delegált, négy fő az MTA által, és négy fő a kutatási intézetekből, magyarázta az ellenzéki országgyűlési képviselő az ATV Startban, aki szerint ez a módosítás jól működhetett volna. Amikor a javaslat elhangzott a bizottság előtt, akkor nem volt róla vita, egyszerűen leszavazták, és levették a napirendről, közölte Mellár.
 
Mint ismert, a kulturális bizottság megszavazta a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítását célzó törvényjavaslatot, ami azt jelenti, hogy az MTA-tól elveszik az intézményhálózatát és a minisztérium alá helyezik.   

A kormány a csonkítás érdekében azzal érvelt, hogy nem működik eredményesen az MTA, míg az Akadémia munkatársai szerint nagyon is eredményes a munkájuk, amit a publikációik is mutatnak, folytatta a képviselő, csak a kormány szerinte azt várja, hogy az innováció, és a versenyképesség sokkal magasabb szintű legyen. De ezt a minisztérium nem fogja tudni megvalósítani, nem tőlük függ! - jelentette ki Mellár Tamás.

Ehhez pénz kellene több, mondta, mert Magyarországon a tudományos munkára csak a GDP 1,5%-át kapják, míg a skandináv országokban 4%-ot.


 
Olyan kutatóintézeteket kell létrehozni, melyek az alapkutatásokból átvett eredmények alapján csinálnának innovációkat, szabadalmakat, és lennének olyan start up programok, amelyek elindítanák ezeket, hogy termék legyen belőlük, magyarázta. Most is vannak ilyen találmányok, folytatta, csak nincs meg az a piac, olyan nagyvállalati kör, amik piacra és exportra tudnának termelni.
 
Mellár úgy gondolja, hogy a kormányzat számára kellemetlen, hogy tudósok bírálják a kormányzatot, ez az egyik ok a csonkításra, a másik a pénz kérdése, mert a következő költségvetési periódusban az uniós pénzeket az intézményeknek fogják adni, és így nem tudják azt lenyúlni, vélekedett. Ha viszont a minisztérium alá kerülnek, akkor olyan konstrukciókat alakítanának ki, hogy ki tudják "szivattyúzni" az uniós pénzek egy részét, jegyezte meg. Mellár azt is említette, hogy hiába kerül most 32 milliárd forinttal több pénz a kutatási hálózatba, ha annak egy része kutatás fedőnév alatt bizonyos cégekhez fog kerülni.
 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink