Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-19 17:33:00

ENSZ: Hiteles bizonyíték van arra, hogy a szaúdi trónörökös is érintett Hasogdzsi meggyilkolásában

Az ENSZ szerint hiteles bizonyítékok támasztják alá azt, hogy a szaúdi trónörökös is érintett Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolásában. A világszervezet azt mondja, szükséges Mohamed bin Szalmán szerepének kivizsgálása az ügyben. A szervezet most elkészült jelentése arra szólítja fel az ENSZ-főtitkárt, hogy kérjen az ügyben tájékoztatást a szaúd-arábiai nyomozásról.

Ki kell vizsgálni Mohamed bin Szalmán szerepét Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásában - ezt jelentette be a tavaly októberben meggyilkolt szaúdi újságíró ügyének kivizsgálásával megbízott ENSZ szakértő szerdán. A világszervezet most készült jelentésében az áll, hitelt érdemlő bizonyítékok állnak a rendelkezésre a szaúdi trónörökös ellen.

A mintegy 100 oldalas dokumentum nem nevez meg bűnösöket, de felszólítja Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy kérjen tájékoztatást a szaúd-arábiai nyomozásról az ügyben. A jelentéstevő egyúttal azt is indítványozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács kezdeményezzen bűnügyi nyomozást, a szaúdi koronaherceg ellen pedig nemzetközi szankciók kivetésére tett javaslatot.

Rijád egyelőre nem reagált a vádakra, de eddig következetesen tagadták, hogy a koronahercegnek bármilyen köze lett volna a brutális kivégzéséhez. Szaúd-Arábiában korábban 11 embert állítottak bíróság elé zárt ajtók mögött a Hasogdzsi gyilkosságban való részvétel vádjával. Ötükre halálbüntetést kért az ügyészség.

A Rijádban folyó bírósági eljárást azonban kemény kritikával illette az ENSZ szakértője. Véleménye szerint a szaúdi hatóságok nem tettek eleget a nemzetközi elvárásoknak, ezért a vádeljárás felfüggesztését követelte.

Dzsamal Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót az ország isztambuli konzulátusán gyilkolták meg, amikor a férfi a házasságkötéséhez szükséges dokumentumokat ment elintézni. Az ügyet a szaúdiak eleinte eltűnésként kezelték, néhány héttel később a külügyminisztérium elismerte, hogy Hasogdzsi a konzulátuson meghalt.

Az eset óriási diplomáciai port kavart, és eleitől kezdve többen arról beszéltek, hogy Mohamed bin Szalmánnak is köze lehetett a gyilkossághoz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink