Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-20 05:10:00

Brutális gyilkosságok Magyarországon: „megoldatlan konfliktusok” dúlnak az elkövetőkben

Bár a környezet észlelhet bizonyos furcsa jeleket, mégsem akarjuk a másik gondját felvállalni – nyilatkozta az atv.hu-nak a kriminálpiszichológus azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi napokban több tragédiába torkolló esemény is történt az országban. Facsarné Werner Mária szerint ezek nem minden esetben előzhetőek meg.

Nem mindenki kriminális személyiség, aki embert öl, és az esetek jelentős részét nem is lehet megelőzni – ezt nyilatkozta a kriminálpszichológus az atv.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi pár napban több olyan tragikus esemény is történt, ami megrázta a magyar közvéleményt. Kezdve azzal a 13 éves lánnyal, aki családját védve szúrta le édesapját, aki azt megelőzően késsel támadt testvérére és édesanyjára is. A férfi nem élte túl az eseményeket. Közben Biatorbágyon – a gyanú szerint – egy 20 éves fiú olyan súlyosan bántalmazta húgát, hogy a 18 éves lány belehalt a sérülésekbe. Mint ahogyan egy idősebb nőt is meggyilkoltak Érden, akivel a feltételezések szerint volt élettársa végzett.

Facsarné Werner Mária kriminálpszichológus arról beszélt portálunknak, hogy a frontok megviselik az embereket, de leszögezte: ebből nem következik az, hogy szörnyű dolgokat kell elkövetni. Az időjárást csupán amiatt hozta fel, mert több évtizedes tapasztalata szerint – bár ez meglepően hangozhat – kliensei között is egyre több a depressziós ember nyáron. Emellett ilyenkor – tette hozzá – az emberek türelmetlenekké, feszültekké válhatnak. Olyannyira, hogy az indulataikat is képtelenek lesznek kezelni, amihez hozzávehetjük a nyári időszak eredményezte „összezárást”, melyek akár indulatkitöréseket is okozhatnak.

Ezekben az emberekben a szakember szerint „megoldatlan konfliktusok” dúlnak, és ez vezethet ahhoz, hogy mások életét kioltják, ezzel együtt pedig megszüntetnek egy bizonyos állapotot. Mint mondta, a személyiségben ez paradox helyzetet szül: részben megkönnyebbülést, részben katasztrófát okoz. Aki ilyet tesz, annak valószínűleg már azt megelőzően is lehettek indulatkezelési problémái, nem tudja kezelni a frusztrációt, azonban leszögezte azt is, hogy az emberek nem válnak tragikus balesetek elkövetőjévé. Facsarné Werner Mária itt azt is megjegyezte, hogy nem minden ember kriminális személyiség, aki embert öl, „csupán” a cselekménye az.

A kérdésre, hogy a környezet észlelhet-e bármit ilyen esetekben, a tragédiát megelőzően, azt felelte: a szűkebb rétegnek van erre esélye. Ugyanakkor – tette hozzá a szakember – egyre inkább az a tendencia figyelhető meg az emberi kapcsolatokban, hogy függetleníti magát az egyik csoport a másiktól, és nem akarják a másik gondját felvállalni. Észlelhetik tehát, de nem folynak bele, mert így ők is kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, ezek következményei miatt pedig Facsarné Werner Mária úgy véli, hogy kicsit elmagányosodunk.

A fentebb említett esetek közül a kislány története kiemelkedik, és nem csak azért, mert ő az egyetlen kiskorú, hanem azért is, mert ő az egyedüli, aki családját védve okozott halálos sérülést egy másik személynek, jelen esetben az édesapjának. Facsarné Werner Mária szerint ebben az esetben a helyzet súlyos, ahol szerinte mindkét szülő felelős a történtekért. A családban biztonságot és szeretetet kellene kapni szerinte, és ott ez minden bizonnyal hiányzott, miközben nagy valószínűséggel mérgező kapcsolatról lehetett szó, már ami a szülőket érinti.

További belföldi híreink