Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-18 15:42:00

A Gyurcsány-kormány alatt privatizálták a MAHART Passnave Kft.-t

2008-ban a cég tulajdonosai a Masped Zrt. és az Európa Rendezvényiroda Kft. lettek.

A Hableány balesetét okozó svájci rendezvényhajó tulajdonosi viszonyait is felrótta Szabó Tímea a Párbeszéd képviselője hétfőn a parlamentben, amikor Orbán Viktorhoz intézett kérdésében a kormányt tette felelőssé a tragédiáért. Arra utalt többek között, hogy a Viking svájci tulajdonosának közös cége van a magyar állammal, és ez a cég fölözi le a dunai hajózás profitját. A tények azonban árnyalják az ellenzéki képviselő állítását, ugyanis a MAHART Passnave Kft.-t a második Gyurcsány-kormány idején, 2008-ban privatizálták, új tulajdonosai a még 1948-ban, a magyar szocializmus megalapozásának időszakában létrehozott Masped Zrt. és az Európa Rendezvényiroda Kft. lettek, előbbi 84 százalékban, utóbbi 16 százalékban gyakorolta a tulajdonosi jogokat- írja a Magyar Nemzet.

A lap beszámolója szerint öt évvel később, a második Orbán-kormány regnálása idején ismét állami kézbe került a személyhajózásra szakosodott társaság többségi tulajdona, „méghozzá sajátos tranzakcióval és fizetési teljesítéssel: 2013 októberében a magyar állam a Masped tulajdonrészéből megvásárolt 51 százalékot, majd a vételárat a következő öt esztendő osztalékából fizette ki”- írják.

A Magyar Nemzet közli, hogy a MAHART Passnave-t 2013-ban vásárolta meg a magyar állam számára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Idén márciustól a cég feletti tulajdonosi jogokat az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja.

„A Masped megmaradt 33 százalékos üzletrészét, valamint az Európa Rendezvényiroda Kft. 16 százalékát, vagyis összesen a MAHART Passnave 49 százalékát pedig a svájci Viking River Cruises vásárolta meg. A MAHART Passnave Kft. egyik korábbi tulajdonosának, az Európa Rendezvényiroda Kft.-nek a tulajdonosi köre – azaz Ablonczy Péter, Sztankó Attila Gyuláné, Sztankó Attila Gyula és Ablonczyné Markó Judit – megegyezik a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. tulajdonosaival”- olvasható a cikkben.

atv.hu/

További belföldi híreink