Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-17 16:25:00

Závecz: vezet a Fidesz, utána következik a DK és a Momentum

A Fidesz a teljes népességen belül 34 százalékon áll, táborának méretét és a többiekkel szembeni előnyét megtartotta az EP-választás után.

Závecz: vezet a Fidesz, utána következik a DK és a Momentum

A második helyen a Demokratikus Koalíció áll a pártok versenyében, támogatottsága 11 százalék. A Momentum az MSZP és a Jobbik a lakosság 6-6 százalékára számíthat, míg az LMP-nek és a Mi Hazánk Mozgalomnak 2-2 százaléka van a teljes népességen belül, a Párbeszédhez és a Kétfarkú Kutyapárthoz 1-1 százaléknyi választópolgár sorakozott fel. A pártnélküliek aránya 30 százalék – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet június első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

A biztos pártválasztói körben lényegében az EP-választáson elért eredmények ismétlődtek meg június első felében. A Fidesz 53 százalékot ért el, a Demokratikus Koalíció 17, a Momentum 9 százalékos. Az aktív szavazók 7-7 százaléka támogatja az MSZP-t és a Jobbikot. Az elkötelezett szavazók csoportjában a Mi Hazánk Mozgalomnak 3, az LMP-nek és a Kétfarkú Kutya Pártnak 2 százaléka van, a Párbeszéd 1 százalékos.

A korábbi felmérések azt mutatták, hogy a Momentum alapvetően a fiatalokra, a közép- és felsőfokú végzettségűekre és a nagyvárosiakra támaszkodhat. A Demokratikus Koalíció szavazóinak karaktere is változott némileg, az életkori különbségek ugyanis nem jelentősek: a 40 év alattiak 9 százaléka áll mögöttük, a náluk idősebbek csoportjában 12 százalék preferálja a DK-t. Viszonylag kiegyenlített a párt tábora iskolai végzettség szerint is: az alapfokú végzettségűek 7, a szakmunkás képzettségűek 11, az érettségizettek 13, a diplomások 12 százaléka híve Gyurcsány Ferenc pártjának.

atv.hu/24.hu

Ajánlom

További belföldi híreink