Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-17 08:56:00

Publicus: Tarlós vezet, Karácsony előzi Kálmán Olgát

Egyre kevesebben tartják alkalmasnak Tarlós István főpolgármestert Budapest vezetésére a Publicus friss mérése szerint. Ez pedig növeli az előválasztás tétjét - írja a Népszava.

Publicus: Tarlós vezet, Karácsony előzi Kálmán Olgát

Ha lassan is, de kopik Tarlós István népszerűsége – derül ki a Népszava megbízásából készült Publicus-mérésből. A főpolgármestert 2018 decemberében még a budapestiek 59 százaléka tartotta alkalmasnak arra, hogy vezesse a várost, és képviselje érdekeit a kormány ellenében, most viszont a Publicus Intézet szerint már csupán 48 százalék gondolja ezt.

Az előválasztás első fordulójában győztes Karácsony Gergelyről ma 46 százalék hiszi el, hogy sikerrel vezetné Budapestet, miközben decemberben ez az arány 41 százalék volt. A Publicus szerint a DK jelöltjét, Kálmán Olgát most 37 százalék tartja alkalmasnak a főváros irányítására, a Momentum favoritjában, Kerpel-Fronius Gáborban a budapestiek 26 százaléka bízik. A felmérés szerint a kormánypárti szavazók 11 százaléka véli úgy, hogy Karácsony Gergely nyeri az előválasztást, míg 44 százalék szerint Kálmán Olga a befutó.


A kutatásból kiderült, az ellenzéki szavazók számára a két legfontosabb szempont az, hogy Budapest következő főpolgármestere ki tudjon állni a Fidesz-kormánnyal szemben a városért (58 százalék), és legyen kellően kompromisszumkész (36 százalék). A bizonytalanok első számú kritériuma szintén a kormánnyal szembeni érdekérvényesítés (58 százalék), a második legfontosabb szempontjuk viszont a városvezetői tapasztalat (45 százalék). Meglepő módon az, hogy a főváros új első embere karizmatikus figura legyen, mindkét csoport esetében a legkevésbé volt lényeges.

Érdekesség azonban, hogy pár napja beszámoltunk az IDEA Intézet felméréséről is, melyben az szerepelt, jelentős fölénnyel vezeti az ellenzéki főpolgármester-jelöltek népszerűségi listáját Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció politikusának 44 százalékos támogatottsága 18 százalékponttal haladja meg Karácsony Gergely népszerűségét, akit kissé lemaradva a Momentum jelöltje követ.

atv.hu

További belföldi híreink