Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-17 11:33:00

Paks 2: Erről a szerződésmódosításról tárgyal Varga Mihály az oroszokkal

Varga Mihály a Paks 2 beruházás pénzügyi-finanszírozási szerződés módosításáról tárgyal Moszkvával. A cél: a magyar kormány akkor kezdi meg a 10 milliárd eurós hitel törlesztőrészletének és a kamatnak a visszafizetését, ha a Paks 2 projekt üzembe helyezése megtörtént, és a piacon már el tudják adni a villamosenergiát. Az is az asztalon van, hogy az orosz bank elengedheti a rendelkezésre állási díjat. A szerződésmódosítás ősszel a parlament elé kerülhet - mondták magas rangú kormányzati források az atv.hu-nak.

Paks 2: Erről a szerződésmódosításról tárgyal Varga Mihály az oroszokkal

Varga Mihály pénzügyminiszter a paksi hitelszerződés módosításáról tárgyal orosz kollégájával, és az érintett orosz bank vezetésével is arról, hogy a  10 milliárd eurós hitel visszafizetése nem lesz az “elképzelt üzembehelyezési dátumhoz kötve” - ami jelenleg 2026 lett volna -, hanem “eseményhez” kötik. A kormány szándékai szerint a Paks 2 szerződés pénzügyi- finanszírozási részét úgy módosítják, hogy a visszafizetést/törlesztést akkor kell elkezdenie Magyarországnak, “ha kereskedelmi üzemre alkalmas a blokk, azaz termel” - mondta egy magas rangú kormányzati forrás az atv.hu-nak. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány akkor kezdi meg a visszafizetést, ha a Paks 2 projekt elkészül, és már el tudják adni a villamosenergiát, amit termel, azt már a piacon értékesítik. “Tehát már lesz bevétel, amiből fizetik az orosz félnek a törlesztést” - tette hozzá forrásunk, hangsúlyozva: akkortól kellene megkezdeni a törlesztőrészlet és a kamat visszafizetését is. 

A Paks 2 projekt egy fix áras beruházás, 12,5 milliárd euró a költsége, ebből 10 milliárd az orosz hitel, 2,5 milliárd az önrész, és a magyar fél bármikor előtörleszthet. Tíz számlát már előtörlesztettünk, plusz két számlát azóta kifizettünk. 22 hónapos csúszás eleve volt, a brüsszeli uniós biztosi vizsgálatok miatt. 

Varga Mihály június 5-én, ahogy arról portálunk beszámolt, a parlament gazdasági bizottsága előtt azt mondta: Moszkvában a paksi hitelszerződés a keretfeltételeiről tárgyalt, de “semmiféle módosítás nem történt”. Így nem változik a futamidő, sem az, hogy lehetőség van az előtörlesztésre, és hogy mindig csak annyi összeget hívnak le, amennyi az aktuális beruházáshoz szükséges. Az ellenzéki (független) Szél Bernadett kérdéseire válaszolva arról is tájékoztatta a bizottságot, hogy 2019-ben 24,9 millió eurót hívtak le a hitelkeretből a beruházás előkészítéséhez, s mivel 90 nap után az előtörlesztés lehetséges, “ez meg is történt”.

Az orosz rendelkezésre állási díj elengedése is az asztalon van

Egy másik kérdés is az asztalon van: minden évben, amikor az orosz fél közli, hogy mennyi munkát fog elvégezni, akkor a magyar kormány az érintett orosz banktól kér rendelkezésre állást, azaz jelezzük, hogy hány milliárd forintnak megfelelő összeget szeretnénk igénybe venni. Ennek is van egy díja, amit nekünk kell megfizetni a bank felé, az éves rendelkezésre állási díj.

A magyar kormány részéről a tárgyalásokon felvetették, hogy ezt a rendelkezésre  állási díjat az orosz bank engedje el. “Ebben még nincs megegyezés, de haladunk előre” - fogalmazott a magas rangú kormányzati forrásunk. 

Az orosz fél által rendelkezésre tartott, de le nem hívott hitelösszeg után 0,25 százalékos rendelkezésre tartási díjat kell fizetni, ez 2016-ban 250 ezer, 2017-ben 762 500, míg 2018-ban 334 454 eurót jelentett.  

Ősszel kerülhet a parlament elé a szerződésmódosítás? 

A tárgyalások előkészítésében természetesen részt vett Süli János, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, és Kovács Pál államtitkár is, de Varga Mihály és a PM tárgyal. Bár korábban jelentek meg olyan hírek, hogy a miniszternek inog a széke, kormányközeli források úgy tudják, hogy Süli János megbízatása az üzembehelyezésig szól, azaz ciklusokon is átnyúló lehet adott esetben. 

Kormányzati forrásaink szerint a szerződésmódosítás valamikor ősszel vagy télen kerülhet a parlament elé jóváhagyásra, hiszen még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia azt, több uniós biztos brüsszeli pecsétjét meg kell szerezni előbb. 

 

Ajánlom

További belföldi híreink