Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-18 07:02:00

Nem éri meg heti 7 napon át nyitva tartani: mennyire komoly az új boltzáras javaslat?

Dávid Ferenc közlése szerint a 140-150 ezer kiskereskedelmi egység háromnegyede amúgy sem nyit ki vasárnap.

Nem éri meg heti 7 napon át nyitva tartani: mennyire komoly az új boltzáras javaslat?

Arról írt a hétfői Magyar Nemzet, hogy egy önszabályozó döntéssel maguk a kereskedők rövidíthetik meg a nyitva tartást.  A lap szerint akkora a munkaerőhiány, hogy sok cégnél nem éri meg heti hét napon át reggel hattól este tízig nyitva tartani. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetére hivatkozik a cikk, mely szerint az egyik piacvezető cég már jelezte, hogy fel kellene mérni, milyen hatással van a vasárnapi munka a dolgozókra, és ez alapján megfogalmazni javaslatokat.

A korlátozással kapcsolatban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára az ATV Egyenes beszédben furcsállta, hogy a nyári főszezon elején, amikor 2-2 és fél hónapig dübörög a kereskedelem, ezzel jön elő valaki. Mint mondta, pont ilyenkor keresik meg a pénzüket ezek az egységek. Dávid Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy ma a kereskedő maga eldöntheti, hogy szombaton, vagy vasárnap nyitva legyen vagy sem, ezért nem érti, miért írna alá a tulajdonos egy olyan szerződést, amiben ezt korlátozza. Hozzátette: az érintett szakszervezet szerinte nem reprezentatív, a kereskedelemben mintegy 500 ezren dolgoznak, közülük 350 ezren munkaviszonyban, nekik az 1 százalékukat sem képviseli a szervezet a közgazdász szerint.

Dávid Ferenc arról is beszélt, hogy a 140-150 ezer kiskereskedelmi egység háromnegyede amúgy sem nyit ki vasárnap, őket ez nem is érintené.

Említette, hogy ma Magyarországon a kereskedelmi vállalkozások döntő többsége és az érdekképviseletek is a nyitvatartás pártján állnak és kényszerből a kormány is emellett van. "Azt, hogy a KDNP, meg az ágazatban nem reprezentatív szakszervezet a nyár közepén bedobja ezt a tervezetet, túlságosan komolyan nem venném"- közölte a VOSZ volt főtitkára.

atv.hu

További belföldi híreink