Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-17 20:14:00

Marad az MSZP-ben? Itt van Szanyi Tibor válasza

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában értelmezte az EP-választások után írt leveleinek tartalmát a szocialista párt alelnöke.

Marad az MSZP-ben? Itt van Szanyi Tibor válasza

Ma beszéltem a párttársaimmal, sokakkal és kérdeztem tőlük, hogy erről mit tudtok és senki nem tudott semmit, ezért ezt egy sajtóspekulációnak tartom- közölte az ATV Egyenes beszédben Szanyi Tibor az MSZP és a DK egyesülésére vonatkozó kérdésre válaszolva. Mint mondta, korábban, az EP-választáson elszenvedett vereséget követően írt leveleiben csak azt a tényt állapította meg, hogy korábban volt egy jelentős önállóság a DK és az MSZP között mind pénzügyi, mind adminisztratív értelemben az EP-ben és most úgy látja, hogy ez van veszélyben, de nem mondja, hogy rossz vagy jó ez, csak szeretné megérteni, mi történik.

A választási vereséggel kapcsolatosan Szanyi Tibor kijelentette: őszintén szólva senki nem számított erre a 6,61 százalékos eredményre, ami annyira fájó, hogy nem lehet szerinte megkerülni, hogy az okait ne tárják fel. Úgy fogalmazott: kiváltképpen arra a szituációra dühös, hogy egy rendszerváltó párt, vagy inkább a rendszerváltó párt, mozgalom 2019-ben 6,61 százalékot ért el.

Ez azt jelenti szerinte, hogy 93,39 százalék valami mást szeretne, mint ők.

Úgy vélekedett, ha valaha volt, most van leginkább nagy szükség a baloldaliságra, aminek a lényege a szolidaritás, az, hogy valakivel sorsközösséget vállal az ember. Említette, hogy a ma világának nagy kihívásai, mint például a klímahelyzet, Magyarországon egyszerűen kivesztek a közbeszédből. Hozzátette: ha elzárja magát egy párt attól, ami a társadalomban történik, akkor jelentéktelenné válik.

A levelében írt mozgalommal kapcsolatban Szanyi kijelentette: kisebb-nagyobb mértékben ma mindegyik párt a NER részévé vált, mert elfogadták azt a status quo-t, ami van az országban. Hozzátette: ezzel szemben, ha az a meggyőződésük, hogy a Fidesz diktatúrát épített ki valóban, akkor azt nem lehet választással legyőzni, csak mozgalmakkal. "És én mozgalmat akarok csinálni"- jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy valóban azt gondolja-e, hogy Tóth Bertalan vezetése nyomán kétfelé oszlott az MSZP, olyanokra, akik fizetést kapnak és emiatt szavaznak a pártvezetéssel és olyanokra, akik nem, azt mondta: sok-sok oka van annak, hogy oda jutott az MSZP, hogy azok a helyek, ahol a párttagok gondolatközösséget tudnának építeni, egyre kevésbé funkcionálnak és gondolati tartalmukban "rettenetesen összezsugorodtak".

Az Ujhelyi Istvánnal kapcsolatban írtakról kijelentette: nincs benne személyes sértettség, mert nem történt vele szemben semmilyen méltatlanság. Politikai küzdelem volt és Ujhelyi kapta a mandátumot az EP-be.

"Én a 6,61 szzáalékra vagyok rettenetesen dühös"- ismételte meg.


Rónai Egonnak arra a kérdésére, hogy marad-e az MSZP-ben, Szanyi Tibor úgy válaszolt: "hogyne". Akkor is ha nem lesz elnök? - kérdezte a műsorvezető, mire a leköszönő EP-képviselő közölte: ez nem ilyen vagy-vagy történet.

Ha azt akarjuk, hogy a magyar baloldal baloldalként funkcionáljon és azokkal az ügyekkel foglalkozzon, amik az előttünk álló generációk rettenetes kihívásai, ha egy igazi, modern európai baloldali fordulatot akar az MSZP, akkor én jelentkezem, válasszatok meg. Ha nem - volt már ilyen -, akkor sem leszek sértett, maximum dühös"- magyarázta a szocialista politikus.

Szanyi Tibor

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink