Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-16 08:18:00

A könyvé a főszerep Budapesten, nem érdemes kihagyni

Harmadik napja a könyvé a főszerep a budapesti Duna Korzón. A Vigadótól egészen a Petőfi térig minden az Ünnepi Könyvhétről szól, amit idén 90. alkalommal rendeznek meg. De hogy miben is rejlik a könyvünnep varázsa, azt az ATV Híradónak maguk az írók mesélték el.

A klasszikus könyv illat, mindannyian tudjuk mire is gondol Kepes András, de azt már egyikünk sem tudja, mi az a három szó, ami egy írónak eszébe jut, ha a könyvre gondol.

"Fúú, fáj a hátam, elzsibbad az ujjam, és nem tudom megírni. Ugye ülök az íróasztalnál, és már nagyon el vagyok gémberedve, az állandó tekeréstől, és főleg a space gombot, vagy a back space gombot nyomom, attól elzsibbadnak az ujjaim, és mindig az a félelem, hogy hát ezt nem fogom tudni megírni" - mondta Péterfy Gergely író.

"És akkor, mondom a harmadik szót, a restancia, hogy az ember mennyi mindent nem olvasott el, és nem is fog elolvasni" - ezt pedig már Parti Nagy Lajos mondta az ATV Híradó kérdésére.

Ez a restancia csak nő majd azokban, akik ellátogatnak az Ünnepi Könyvhétre, mégis megéri kimenni.

"Itt találkozhatnak az olvasók egymással, az írókkal, beszélgethetnek akár röviden irodalomról, akármiről tehát ennek van egy ilyen piknik, vagy fesztivál hangulata." - nyilatkozta Hadas Kriszta.

"Az ember nagyon ritkán találkozik az olvasójával, a barátaival igen, akik elolvassák a könyevt, de olyan emberekkel, akikkel életében nem találkozna, vagy nem beszélne két szót sem, azért az ritka." - jelentette ki Gárdos Péter.

Az első ünnepi könyvhetet 1929. május 12. és május 20. között tartották meg. Azóta pedig töretlen a siker.

Kocsis András Sándor azt mesélte: "Ez a 91. lenne, ha 1957ben nem maradt volna ki, gondolják végig, hogy Supka Géza 93 évvel ezelőtt álmodta meg, végig, ’44, ’45 ben is megrendezték az ünnepi könyvhetet szolidaritásból 57-ben ír írók nem voltak hajlandóak kivonulni."

Az érdeklődők vasárnap délutánig látogathatnak az ünnepi könyvhétre.

atv.hu

További belföldi híreink