Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-16 08:02:00

Tombol a kánikula: 25 százalékkal több riasztást kaptak a mentők

A nyári szünet első napján több tízezren indultak útnak a vízpartok felé. Akik vonattal akartak eljutni a Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz a Déliből, hatalmas tömeggel találhatták magukat szemben. A kevés pénztár miatt volt aki fél órát várakozott. Nagyüzem van a mentőknél is, a kánikulában 25 százalékkal több riasztást kaptak. Ilyenkor az állatok is nehezen viselik a meleget, azonnal mutatjuk náluk mire kell figyelni ezekben a napokban.

Tömött sorokban álltak az emberek péntek délelőtt a pénztáraknál és az automatáknál is a Déli-pályaudvaron. Az emberek többsége vízpart mellé szeretett volna ma vonatozni.

Volt aki nem számolt a sorban állással.

„Egy ilyen fél órát vártunk rá körülbelül és megyünk éppen Gárdonyra.” - mondta egy férfi az ATV Híradó kérdésére.

A MÁV-nál elismerik, hogy voltak fennakadások a tömeg miatt.

„Sajnáljuk, hogy nem komfortosan, nem kellemesen indult a hétvége az utasainknak. Kevesebb pénztár működött, mint amennyi kellett volna, ezt igyekeztünk azonnal operatívan megoldani.” - mondta Biber Anett, a MÁV szóvivője.

Akik végül leértek a Velencei tóhoz, vagy a Balaton partra, már nem panaszkodhattak, szikrázó napsütés és 25 fok körüli víz várta őket. Itt Fonyódon sokan a házi kedvenceikkel együtt élvezték a vizet. Sok kutya azonban nem ilyen szerencsés. A videóban szereplő tacskó például az életéért küzd a budapesti rendelőben. Az alapbetegsége mellett, nagyon megterheli a szervezetét a meleg, napok óta injekciókat és infúziót kap.

„Ilyenkor minden felgyorsul ebben a melegben. A baktériumok szaporodása, a parazitáknak a tömege kerül elő és egyre jobban támadják a kutyákat. Tehát ha látjuk, hogy a kutyák körül zöld legyek döngenek, akkor nagyon gyorsan meg kell nézni, hogy nem köpték e be a legyek ezt az állatot. Vagy a bolhák szaporodásának nagyon kedvez ez a száraz meleg.” - nyilatkozta Vajner Attila, állatorvos.

A háziállatoknak és gazdáiknak is nagyon fontos hogy betartsák az alapvető szabályokat: vagyis , hogy ilyen forróságban sok folyadékot kell inni, árnyékos, hűtött helyen kell tölteni az idő nagy részét.

„Az elmúlt 24 órában, 3600 riasztásunk volt, ami 20-25 százalékkal több az átlagosnál. A mai nap is nagyon forgalmas, sok hívást kapunk, rosszullétekhez, balesetek is történnek és részegekhez is hívnak minket, hiszen a nagy melegben az alkohol hatása is felerősödik.”

- ezt pedig Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője mondta pénteken.

Stábunkkal mi megtaláltuk Budapest egyik leghidegebb pontját. Hiába a kinti kánikula, ide csak kabátban lehet bemenni.

„Országszerte jelenleg 35 fok körül van a hőmérséklet, itt az Ice Bárban viszont mínusz 6 fok van. Azaz körülbelül 40 fok az eltérés, az átlaghoz képest.”

Több százan hűsölnek itt naponta, a vendégek átlagosan 40-45 percet töltenek itt.

„Igazából galériaként vagy múzeumként is működünk, mivel egyedi készítéssel, művészi készítéssel készült szobraink vannak.” - mondta kameránkanak Földesi Szabolcs, a bár egyik felszolgálója.

A hőségriadó holnap estig van érvényben, aztán enyhül majd a forróság, már csak 25-30 fok várható.

atv.hu

További belföldi híreink