Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-16 19:31:00

"A miniszterelnök úr valóban olyan politikát folytasson, mint amelyre Nagy Imre törekedett"

Orbán Viktor és felesége virágot vitt a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájába. Az erről készített videót a miniszterelnök közösségi oldalára töltötték fel „gloria victis”, vagyis „dicsőség az áldozatoknak” kísérőszöveggel. A Nagy Imre Alapítvány az új helyen felállított szobornál tartott civil koszorúzási ünnepséget. Jánosi Katalin, a mártír kormányfő unokája arról beszélt, hogy Nagy Imre nevét, hasonlóan az 56 utáni időszakhoz, újra nem kívánják hallani, emlékezetét ismét kitörlik a könyvekből, és szobrát látni sem akarják. Június 16-a az 56-os vértanúk emléknapja.

A Kossuth tér mellől a Jászai Mari térre szállított Nagy Imre szobornál emlékeztek a mártír miniszterelnökre, 56-os vértanúkra és a 30 évvel ezelőtti újratemetésre. 1989. június 16-át Jánosi Katalin az elmúlt évtizedek legkatartikusabb napjának nevezte, amikor eggyé kovácsolódott a nemzet, és visszafordíthatatlan lett a rendszerváltás.

"Nagy Imre nevét újra nem kívánják hallani, emlékezetét újra kitörlik a könyvekből, szobrát látni sem akarják" - mondta  Jánosi Katalin.

Nagy Imre unokája szerint a mostani megemlékezés mintha csak egy mondatról szólna. Orbán Viktor beszédére utalva azt mondta: pedig nem is emlékeznénk rá, ha a hősi kultusz nem erre építene.

30 évvel ezelőtt óriási ravatallá változott a Hősök tere. Az emberek szűnni nem akaró sorokban járultak a lyukas zászlóval letakart koporsók elé. Az ünepségen többen beszédet mondtak, többet között Orbán Viktor is.

"30 évvel ezelőtt egy fiatalember megpróbálta ellopni a temetést, és a saját érdekei szerint interpretálni, és a saját érdekei szerint beállítani a történelmet, ezt a fiatalembert úgy hívják, hogy Orbán Viktor, aki ma Magyarország - miniszterelnöke, és ezt, azt mondom 30 év távlatából, hogy nem sikerült" fejtette ki Rajk László építészmérnök.

A parlamenti pártok részéről senki nem vett részt az ünnepségen. A Nagy Imre alapítvány elnöke szerint ez a kormány ellentéteket kiélező politikája miatt történhetett.

"Most már csak az kellene, hogy a miniszterelnök úr valóban olyan politikát folytasson, mint amelyre Nagy Imre törekedett" - mondta Kende Péter.

A miniszterelnök a 301-es parcellában emlékezett az 56-os mártírokra, feleségével, Lévai Anikóval helyeztek virágokat Nagy Imre és társai sírjára.

Este a Hősök terén Szabadságkoncert néven ingyenes programot tartanak pop és rock zenészek közreműködésével.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink